Skip to content
Politică

Raluca Turcan: Ocupaţiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o grupă reziduală

raluca turcan ministerul muncii Inquam Photos/George Călin
" "

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că instituţia pe care o conducer a finalizat analiza tuturor ocupaţiilor din Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) şi a calificărilor existente.

Ea a precizat că lista va fi actualizată ținând cont de „meseriile viitorului”, iar cele care nu se mai practică în România vor fi trecute într-o „grupă reziduală”.

" "
" "

Derulăm deja, prin Ministerul Muncii, mai multe proiecte care vor contribui la actualizarea standardelor ocupaţionale din România. Astfel, am finalizat analiza tuturor ocupaţiilor din COR şi a calificărilor existente. În etapa următoare, vom stabili ce ocupaţii se menţin în COR şi care este nivelul de calificare corespunzător. Ocupaţiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o ‘grupă reziduală’ şi se vor elabora un număr de 250 de standarde ocupaţionale”, a scris Raluca Turcan, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Ea a precizat că lista Clasificării Ocupaţiilor din România trebuie actualizată cu meseriile viitorului: „Actualizarea Clasificării Ocupaţiilor din România este un pas necesar nu doar din punctul de vedere al legislaţiei muncii, ci şi al adaptării forţei de muncă la noile cerinţe ale pieţei. Am abordat această temă împreună cu colegul meu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, în cursul întâlnirii de ieri (miercuri n.r) cu reprezentanţii mediului universitar. Am discutat despre coerenţa dintre sistemul universitar, calificările forţei de muncă şi cerinţele pieţei muncii. Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au inclus mobilitatea structurală, flexibilitatea şi corelarea cu sistemul european al calificărilor, păstrând totodată ocupaţiile naţionale. Pentru ca toţi specialiştii care ies de pe băncile universităţilor să îşi găsească ocupaţia în nomenclator, este esenţial să actualizăm lista cu gândul la ‘meseriile viitorului’. Vom stabili, împreună cu reprezentanţii mediului universitar, un plan de acţiuni care să ne permită să finalizăm acest demers, până la sfârşitul anului„.

Printr-un alt proiect cu finanţare europeană, derulat cu mai multe instituţii partenere printre care şi Ministerul Educaţiei, definitivăm: un mecanism de anticipare a nevoii de competenţe pe piaţa muncii, la nivel de politică publică; un mecanism de monitorizare a inserţiei absolvenţilor programelor de educaţie şi formare profesională, din perspectiva cerinţelor concrete ale pieţei muncii; un mecanism integrat de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională. De asemenea, în urma discuţiilor pe care le-am avut deja cu reprezentanţii platformelor de ocupare, vom avea în scurt timp o cartografiere a necesarului de forţă de muncă la nivel naţional, structurată în funcţie de anumite criterii„, a mai scris Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *