Skip to content
Societate

Raluca Turcan: Peste 10 milioane de lei, cheltuieli cu asistența juridică în procesele deschise de pensionari

raluca turcan ministerul muncii Inquam Photos/George Calin

Cheltuielile cu asistența juridică în procesele deschise de pensionari în anul 2020 au fost mai mari de 10 milioane de lei, susține ministrul Muncii, Raluca Turcan. Aceasta spune că sunt contestate în instanță, de cele mai multe ori, deciziile de calculare sau recalculare.

Potrivit ministrului Muncii, numai în acest an, Casa de Pensii Vâlcea a cheltuit pentru asistență juridică 250.000 de lei. „În anul 2020, suma achitată la nivel național reprezentând asistența juridică în procesele deschise în instanță de beneficiarii drepturilor de pensie a depășit 10 milioane de lei. În prima parte a acestui an, doar o singură casă de pensii – cea de la Vâlcea – a avut de plătit în jur de 250 000 de lei, asistență juridică”, a scris pe Facebook ministrul Muncii.

Raluca Turcan susține că sunt contestate în instanță, de cele mai multe ori, deciziile de calculare sau recalculare, solicitându-se să se ia în considerare elemente suplimentare de contributivitate în stabilirea pensiei, iar jurisprudența arată că aceste cereri sunt de cele mai multe ori justificate.

Este încă un element care demonstrează că actualul mod de calcul al pensiei trebuie îmbunătățit, astfel încât el să includă toți acei indicatori relevanți din punctul de vedere al contributivității. Am făcut deja câțiva pași importanți pentru a ajunge la o legislație a pensiilor bazată pe echitate și contributivitate, iar evaluarea dosarelor de pensii este demersul obligatoriu de la care trebuie să plecăm pentru a le putea, ulterior, recalcula”, a punctat ministrul Muncii pe rețeaua de socializare.

Turcan susține că, dacă acest proces ar fi fost început în octombrie 2019, așa cum prevedea legea adoptată de PSD, procesul ar fi putut fi până acum finalizat. „Din păcate însă, Guvernul de atunci nu a făcut absolut niciun demers în acest sens, în ciuda prevederii privind majorarea pensiilor inclusă în aceeași lege”, a mai spus ministrul.

Raluca Turcan a anunțat că la nivel național au fost evaluate aproape 237 000 de dosare. „Avem deja în lucru o serie de măsuri care vor permite atât suplimentarea de personal pe perioadă determinată, cât și stimularea angajaților a căror activitate s-a dublat”, a transmis ministrul Muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *