Raluca Turcan trimite Corpul de control la Bojdeuca lui Creangă, după ce monumentul a fost dotat cu prize și încălzire

Sursă foto: Facebook

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității emiterii avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunțe asupra calității intervenției, se arată într-un comunicat de presă transmis de ministerul Culturii, după ce casa memorială a scriitorului a fost reabilitată de Consiliul Județean Iași.

Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a anunțat că lucrările de reabilitare la Bojdeuca lui Ion Creangă, primul muzeu literar din România, au fost finalizate, iar casa în care a trăit scriitorul va fi redeschisă în decembrie. Însă anunțul a fost întâmpinat cu multe mesaje de revoltă din partea oamenilor, care spun că aceasta este de nerecunoscut.

„Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, articolul 23, alin (1), intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii. De asemenea, în conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, pentru monumentele clasate în grupa B atribuțiile de avizare în cazul monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă” sunt ale serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii – Direcția Județeană de Cultură Iași – prin Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr 5. DJC Iași care are, de asemenea, responsabilitatea urmăririi lucrărilor în conformitate cu avizele emise”, transmite ministerul Culturii.

Consiliul Județean Iași a scos la licitație contractul de achiziție publică de servicii de proiectare și asistență tehnică pentru obiectivul Reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” Iași din cadrul proiectului „Călător pe Meridiane Culturale” în anul 2019. Conform documentației disponibile în SEAP, prin acest proiect se dorea accesarea fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova – proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 – Promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric, Prioritatea 2.1 – Promovarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric. Conform informațiilor din SEAP, „restaurarea obiectivului cultural Muzeul „Ion Creangă” este un proiect care își propune valorificarea monumentului de patrimoniu istoric, casa scriitorului Ion Creangă, ce găzduiește muzeul cu același nume, prin realizarea unor lucrări de restaurare, amenajare și dotare a celor două clădiri (Casa Bojdeucă – clădire patrimoniu, curtea interioară și clădirea Muzeu care cuprinde expoziții foto-documentare) și a incintei muzeului”. Ultimele intervenții majore înainte de demararea acestui proiect – lucrări de renovare și consolidare asupra monumentului istoric au fost realizate în 1984, iar în anul 1985 muzeul a fost redeschis publicului. În acest context a fost construit în incintă Ansamblul muzeal „Ion Creangă”, care s-a inaugurat la 11 iunie 1989.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: