Skip to content
Politică

Raluca Turcan, veste proastă pentru Educație: Riscăm ca angajamentele asumate să nu poată fi onorate

Vicepresedintele liberal Raluca Turcan le dă o veste proastă celor din sistemul de învățământ, precizând că există riscul ca angajamentele asumate să nu poate fi respectate în 2016, prin noua lege a bugetului.

Turcan apreciează intenția ministrului Educației de a cere o creștere a bugetului Educației cu 10% față de anul precedent, însă nu este suficientă pentru fi realziate și creșterile de burse, și majorarea finantarii de baza, si cresterile salariale pentru personalul didactic si auxiliar cu 26%, informează hotnews.ro.

Deputatul liberal Raluca Turcan a declarat, insa, ca „pentru a respecta angajamentele si a raspunde nevoilor reale din educatie, atunci procentul corect alocat pentru educatie ar fi de minim 5%”. „PNL trebuie sa voteze bugetul pentru 2016 daca educatia este cu adevarat o prioritate nationala”, a afirmat vicepresedintele PNL.

„Cresterea economica de lunga durata, fara investitii in educatie, nu se poate obtine. Pentru o educatie de calitate avem nevoie de asigurarea nevoilor de baza: scoli functionale (cu autorizatie de constructie si personal calificat), decontarea transportului pentru profesorii si elevii navetisti, asigurarea unei mese la scoala, asigurarea dotarilor bibliotecilor si laboratoarelor scolare, alocarea drepturilor salariale restante pentru profesori si asigurarea programului ‘Scoala dupa Scoala’ pentru toti elevii, indiferent de stare materiala a parintilor”, a avertizat Turcan.

Potrivit deputatului PNL, „daca in bugetul pe 2016, cresterea sumei alocate va fi cu 10% mai mare fata de anul 2015, riscam ca angajamente asumate, cum sunt cresterea burselor, majorarea finantarii de baza, cresterile salariale pentru personalul didactic si auxiliar cu 26% sa nu poata fi onorate. Pentru a respecta angajamentele si a raspunde nevoilor reale din educatie, atunci procentul corect alocat pentru educatie ar fi de minim 5%”.

Turcan arată ca, in prezent, „din finantarea de baza 85% sunt cheltuieli cu salarii, doar 15% sunt bani pentru cheltuieli materiale. Ori, cresterea calitatii educatiei nu se face doar prin cresterea salariilor, ci prin investitia directa in elev, prin cresterea procentului alocat pentru materiale, bunuri si logistica”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *