Skip to content
Opinii & Analize

Rămâne PSD fără soluții de salvare după înfrângerea de la moțiunea de cenzură?

PSD a pierdut majoritatea parlamentară tocmai pe mâna oamenilor din propriul partid care, din diferite motive, nu s-au prezentat la ședința din Parlament, preferând să saboteze moțiunea de cenzură. Marele mister al moțiunii de cenzură rămâne ambiția minorităților de a nu participa la ședință, când de obicei, o parte dintre deputații minorităților erau alături de PSD.

Doar 226 de parlamentari au fost prezenți luni la moțiune, adică cu 7 voturi sub pragul de 233 necesar pentru cvorum și majoritate parlamentară. Dintre absenți, 3 erau deputați de la PSD – Adrian Todor, Cătălin Rădulescu și Dan Ciocan – iar 2 erau senatori PSD – Carmen Dan și Roxana Pațurcă. Celelalte 2 pierderi vin tot din partea PSD – Marian Cucșa și Marius Bota, parlamentari ai Partidului Republican, dar afiliați grupului PSD. Cu alte cuvinte, pesediștii au trântit moțiunea de cenzură depusă de PSD. Dacă aceștia se prezentau, acum guvernul condus de Ludovic Orban ar fi fost demis.

De asemenea, PSD n-a reușit să convingă pe nimeni din grupul minorităților, ceea ce le-a redus drastic șansele. Nu au atras nici din grupul deputaților sau senatorilor neafiliați, care au ajuns să fie doar statistici.

Consecințe

O astfel de trădare ar trebui să aibă consecințe, mai ales în PSD, partidul care vrea să facă opoziție în următorii ani. Dacă toți parlamentarii PSD ajung să se vândă, atunci partidul este pe cale de dispariție. Marcel Ciolacu ar trebui să decidă rapid niște excluderi din partid și să fie un semnal de alarmă pentru ceilalți membri de partid.

Cea mai mare pierdere pentru PSD va fi în rândul primarilor. Partidul a arătat că nu e capabil să lupte cu PNL. Și primarii PSD se vor întreba: Dacă parlamentarii nu sunt capabili să se ducă la o ședință în care se votează moțiunea de cenzură, de ce ar trebui noi să ne mobilizăm pentru alegerile legislative?

Astfel, PSD poate pierde mult din sprijinul local la următoarele alegeri parlamentare și să înregistreze un rezultat mai slab. Este clar că fiecare încearcă să se salveze cum poate. Dacă PSD nu-și convinge primarii că are tot interesul să lupte în opoziție și să încerce să ajungă la guvernare, atunci nu este exclus să vedem alți primari care vor pleca la PNL sau vor face campanie pentru partidul condus de Ludovic Orban.

La alegerile parlamentare va conta mai mult imaginea la nivel național a partidului decât candidații, mai ales că este vorba de reprezentare proporțională, iar mulți parlamentari sunt foarte puțin cunoscuți în teritoriu.

Următoarele alegeri

Viitorul nu e deloc roz pentru PSD. În loc ca această moțiune de cenzură să-i ajute să crească, de fapt îi scufundă și mai mult. E o dezamăgire atât pentru membrii de partid, cât și pentru electorat. În situația actuală, se va vorbi doar despre slăbiciunea și prăbușirea PSD-ului. Chiar și la o prezență mică la vot, PSD va avea probleme să-și mobilizeze electoratul.

În plină campanie electorală, PSD-ul poate deveni irelevant pe scena politică din România. A pierdut toate bătăliile politice: mărirea pensiilor cu 40%, dublarea alocațiilor, creșterea salariilor profesorilor, iar acum și moțiunea de cenzură.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, cel care teoretic ar trebui să fie sigur că deputații vin la vot, a depus deja armele: „Nu găsesc ca fiind oportun ca această moțiune să fie dezbătută într-o altă sesiune”. De asemenea, a mai adăugat că „a discuta despre o nouă moțiune e mult prea devreme”. Nu e clar dacă pesediștilor le convine să discutăm despre cum s-au făcut de râs și cum i-a bătut iarăși PNL-Iohannis.

În cel mai recent sondaj IMAS, PSD coboară la 20,6%, iar USPLUS se apropie amenințător la 18,3%. După înfrângerea de la moțiunea de cenzură, strategia PSD se va baza foarte mult pe campania electorală din teritoriu, sperând că mesajele lor vor ajunge direct la electorat. Dar e o soluție de salvare disperată și pe alocuri inutilă, deoarece nu există mesaje și nu există fapte pe care partidul să le prezinte. În cazul în care PSD devine irelevant, degeaba încearcă să comunice cu electoratul pentru că nu se va face ascultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *