Skip to content
Politică

Rămâne Tudorel Toader ministru? Deputații votează miercuri moţiunea simplă inițiată de PNL și USR împotriva șefului de la Justiție

Moţiunea simplă intitulată „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”, iniţiată de PNL şi USR, va fi votată, miercuri la prânz, de plenul Camerei Deputaţilor. La dezbaterile de marţi, deputatul PSD Florin Iordache l-a criticat,pe ministrul Justiţiei, cerându-i să spună când dă ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codurilor penale şi pentru revizuirea sentinţelor date de completurile de 5 judecători şi a precizat că, în PSD, atunci când ai greşit demisionezi sau eşti remaniat. ALDE a anunţat că nu va participa la vot. În schimb, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, marţi seara, într-o emisiune la TVR 1, că deputaţii UDMR nu îl vor susţine pe Tudorel Toader la votul moţiunii simple.

Moţiunile simple se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, scrie news.ro.

 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, marţi seara, într-o emisiune la TVR 1, că deputaţii UDMR nu îl vor susţine pe Tudorel Toader la votul moţiunii simple a opoziţiei, care va fi dat miercuri.

„Noi, când am susţinut acele modificări la organizarea sistemului judiciar şi la cariera profesională a magistraţilor, prin care cele două cariere – a procurorilor şi judecătorilor – au fost separate, am susţinut un principiu sănătos, am susţinut o idee bună şi am făcut-o cu toată convingerea (…). Ministrul Justiţiei nu a venit în Parlament, nu a avut nicio poziţie, a spus doar că Parlamentul legiferează, ministerul nu se bagă, e treaba voastră în Parlament. Ca să ne trezim acum trei săptămâni că, brusc, Ministerul Justiţiei şi Guvernul legiferează şi întoarce tot ce am făcut noi, brusc domnul Toader legiferează în locul Parlamentului”, a spus Kelemen Hunor

„Nu putem să fim luaţi aşa, de pe o zi pe alta, să părem că am vorbit degeaba, am lucrat degeaba, că am fost, pur şi simplu, idioţii utili ai nu ştiu cui”, a mai declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a precizat că UDMR îl va sancţiona prin vot pe Tudorel Toader.

„Colegii mei vor avea mâine dimineaţă o şedinţă de grup, dar nu îl vom susţine pe domnul Toader în aceste condiţii. Sigur, în moţiunea simplă sunt multe chestii cu care nu sunt de acord, dar în ceea ce priveşte OUG nu avem niciun argument raţional, nu se poate merge în acest hal în sistemul judiciar cu aceste modificări de la o zi de alta. Nu suntem de acord cu poziţia ministrului şi vom sancţiona prin vot”, a afirmat liderul UDMR.

Anunţul liderului UDMR a venit după ce Toader a fost criticat chiar de PSD în plen.

„OUG 7 – sunt chestiuni care pot fi criticate e vorba de articolul care vizează separarea carierelor. dle ministru, cred că separarea carierelor este un lucru pe care noi l-am câştigat în Parlament. Dvs. aţi venit şi ne-aţi prezentat un proiect şi apoi aţi trimis-o tot timpul pe dna secretar Mariana Moţ. Cred că un lucru câştigat al legii 303 este tocmai separarea carierelor. (…) Şi pot să înţeleg protestul pe care judecătorii l-au avut atunci când aţi venit dvs. cu articolul 54”, a spus deputatul PSD Florin Iordache.

El i-a cerut ministrului să spună când dă OUG pe codurile penale.

„Eu şi colegii mei din PSD am luat voturi să fim la putere şi să îndeplinim ceea ce am promis. Noi am promis o justiţie în slujba cetăţeanului, o justiţie astfel încât să nu mai existe abuzuri în justiţie, dle ministru. Cred că dvs şi noi avem o decizie de cel puţin 2 luni de zile în care am stabilit că cel puţin articolele declarate const privind CP şi CPP şi decizia cu completurile de 5. Aveţi obligaţia dle ministru să ne spuneţi când daţi această ordonanţă”, a afirmat Iordache.

„Anumite clarificări trebuie făcute, pentru că domnule ministru am înţeles că tot ceea ce s-a făcut bine aţi făcut dvs., iar ceea ce s-a făcut rău s-a făcut în Parlament. (…) Dle ministru, nu întâmplător putem asculta şi opoziţia, că în luările de cuvânt şi ei au spus lucruri bune. Luaţi exemplul dnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Prin consultare şi cu aşezare la masă a tuturor putem avea nişte legi mai bune, dle prim-ministru. (…) Şi în încheiere, stimaţi colegi, nu vă bazaţi pe noi pentru a trece această moţiune simplă. în PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru sau există posibilitatea remanierii”, a mai declarat Florin Iordache.

În schimb, ALDE a exprimat aprecieri la adresa lui Tudorel Toader şi a anunţat că nu va vota moţiunea.

„Stimaţi colegi din coaliţie, astăzi dezbatem o moţiune împotriva unui ministru al coaliţiei PSD şi ALDE, unul dintre cei mai buni, mâine va urma votul. Vă anunţăm că ALDE nu va vota această moţiune şi nu cred că vreun parlamentar al coaliţiei va vota un asemenea text, măcar din simplul motiv că miniştrii noştri nu îi schimbă Opoziţia prin moţiuni, fie şi simple”, a spus deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu.

În timpul dezbaterilor, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a subliniat că îşi asumă ceea ce a făcut el, însă opera de legiferare a legilor justiţiei şi de modificare a codurilor penale aparţine Parlamentului. Şi în privinţa Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, ministrul a precizat că aceasta a fost opera Parlamentului şi că a fost declarată constituţională. Toader a mai susţinut că recidiva deţinuţilor a scăzut în ultimii zece ani, iar, datorită legii recursului compensatoriu adoptate de Parlament, nu mai este o problemă nici cu numărul funcţionarilor din penitenciare, care în curând vor ajunge unul la unul cu deţinuţii.

„Îmi asum ceea ce am făcut eu. Vreau să vă spun aşa, şi anume data de 25 octombrie 2017. M-am prezentat la Comisia specială, timp de 50 de minute am prezentat un proiect de lege pentru modificarea celor 3 legi ale justiţiei (…) şi un draft pe 18 pagini pentru solicitarea Comisiei de la Veneţia. Le-am lăsat la solicitarea comisiei (…), după o săptămână au apărut trei proiecte de lege şi mai departe opera de legiferare nu a fost a Ministerului Justiţiei, ci a Parlamentului”, a declarat Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *