Rămânem descoperiți dacă le dăm ucrainenilor un Patriot? Generalul român spune ce armă-minune ne trebuie la schimb

Sursă foto: X

SUA și Ucraina au solicitat României, dar și altor țări NATO, sisteme Patriot pentru a suplimenta apărarea antiaeriană ucraineană. România decide pe 20 iunie, când a fost convocat CSAT. Generalul (r) Alexandru Grumaz spune că ar trebui să cerem la schimb SUA o armă la fel de performantă.

Ucraina face față cu greu atacurile trupelor ruse și a apelat la NATO și la aliați cu o cerere specială. Ucrainenii au solicitat mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot, dar s-au lovit de refuzul unor țări ca Polonia și Grecia.Vestea proastă este că, potrivit Financial Times, evaluările NATO arată că Europa are un sistem de apărare antiaeriană vulnerabil, care nu îi poate proteja nici măcar pe membrii Alianței. Potrivit sursei citate, planurile confidențiale de apărare NATO arată că Alianța e capabilă să furnizeze mai puțin de 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare apărării flancului estic. VEZI AICI SURSA.

Dacă Polonia și Grecia au refuzat cererea Kievului motivând că nu pot să se lase descoperite, România va lua decizia joi, 20 iunie, când președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), la Palatul Cotroceni.

Surse din cadrul Armatei Române spun că generalii vor recomanda ca România să refuze această solicitare. Asta pentru că România nu ar avea suficiente capacități de apărare nici pentru propria apărare antiaeriană, iar donarea unui sistem Patriot, în condițiile în care avem doar 4 și numai două sunt operaționale, ar crește și mai mult vulnerabilitatea țării la orice atac. În schimb, atârnă foarte greu faptul că însuși președintele Joe Biden i-a solicitat omologului său român, Klaus Iohannis, un sistem Patriot pentru Ucraina, așa că există unele indicii că la CSAT se va lua o decizie mai degrabă politică.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: