Skip to content
Politică

„Rambo” din PSD a făcut alba-neagra cu proiectul momentului. Pleșoianu a rupt tăcerea EXCLUSIV

adevarul.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos cheia celui mai controversat proiect de lege al momentului, inițiat de către 39 de deputați ai Partidului Social Democrat (PSD).

VEDEȚI ȘI: Liber la libidinoșenie! PSD vrea să dezincrimineze șantajul sexual de la serviciu. Și Pleșoianu a semnat

Este vorba – așa cum puteți citi în linkul de mai sus – despre o inițiativă de act normativ care, printre altele, vrea să scoată din Codul Penal articolul 299, care pedepsește folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual (sintetic spus: șantajul sexual la serviciu), precum și să stabilească un prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu, cu mult peste cel de 200.000 de lei urmărit de către abrogata Ordonanță de Urgență 13/2017.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura miercuri seară cu deputatul de București Liviu Pleșoianu, unul dintre semnatarii proiectului. Nu mică ne-a fost mirarea când Pleșoianu ne-a spus că își va retrage semnătura, întrucât a așternut-o pe proiectul legislativ FĂRĂ să îi citească textul integral, întrucât era trunchiat textul pe care i l-a pus în față cel a cărui semnătură apare prima în tabelul cu inițiatori – l-am numit pe parlamentarul de Argeș Cătălin Rădulescu, zis „deputatul Mitralieră” și „deputatul Rambo”, după ce a dat de înțeles că ar fi fost dispus să tragă în protestatarii #REZIST din ianuarie-februarie.

Iată ce a declarat Liviu Pleșoianu pentru PSnews.ro, într-un schimb de mesaje pe WhatsApp: „E simplu. Am semnat pentru cu totul altceva. Motiv pentru care maine (joi – n.r.) voi retrage semnatura de pe acest proiect si de pe alte doua. Dar voi posta despre asta… Sigur ca e o idiotenie. Cum idiotenie e si sa pui prag de 200.000 de euro… Daca as fi vazut tot proiectul, atunci nu semnam”.

Întrebat de ce spune că este  idioțenie pragul de 200.000 de euro, parlamentarul social-democrat a răspuns: „Pentru ca fie elimini integral infractiunea, cu argumente, fie pui un prag mai mic. 200.000 de lei e deja un prag care apare la alte capitole. Dar lei, nu euro”.

„Ai dreptul sa nu crezi ca abuzul in serviciu e cu adevarat o infractiune. Dar atunci iti asumi asta si scoti cu totul. Sau, daca ti se pare ca e corect sa existe, reglezi cu un prag mare, cum cere si Com. de la Venetia. Insa 200.000 de euro e mult prea mult. E o eliminare mascata, lucru cu care nu sunt principial de acord…” a continuat PSD-istul.

Solicitat să precizeze dacă pragul de 200.000 de lei i se pare rezonabil, Liviu Pleșoianu a replicat afirmativ, trimițându-ne linkul către un articol din iulie de pe Luju.ro, unde avocatul Dorin Andronic explică de ce pragul pentru abuz în serviciu ar trebui stabilit la valoarea amintită. Sintetic spus: juristul invocat argumentează că pragul de 200.000 de lei este cel mai mic prevăzut în legislația românească în legătură cu pagube materiale. (Găsiți AICI întreaga argumentație.)

„Concluzia mea: e nevoie sa asiguram un echilibru. Pe de o parte, DNA nu trebuie sa abuzeze de… abuzul in serviciu. Pe de alta parte, nici nu trebuie pus un prag de tipul «200.000 de euro». Din motivele de mai sus (cele expuse de către Dorin Andronic – n.r.)”, a încheiat Pleșoianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *