Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Râmnicu Vâlcea, dominat de condamnatul Mircia Gutău. PNL și USRPLUS nu au speranțe la primărie

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Râmnicu Vâlcea este un oraș plin de scandaluri, iar politica îl face să atragă toată atenția, pentru că în afară de cazurile de corupție, orașul nu s-a mai făcut remarcat cu nimic important. Și în 2020, Râmnicu Vâlcea rămâne sub controlul lui Mircia Gutău, care va fi sprijinit de PSD, iar PNL nu are speranțe să obțină victoria la primărie.

Mircia Gutău, PER+PSD

Mircia Gutău este un personaj controversat, care domină orașul din 2004 și a fost învins doar de procurori și judecători în 2010, altfel nimeni n-a mai reușit să-l scoată din politică. În 2010, acesta a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare pentru că ar fi pretins mită de 50.000 de Euro. A stat la închisoare puțin peste 2 ani de zile. În 2014, a primit o altă condamnare de 2 ani și șase luni, dar pedeapsa a fost contopită și a rămas în libertate. În 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că n-a avut un proces echitabil și a anulat pedeapsa din 2010. Dosarul său s-a rejudecat și a fost achitat definitiv.

" "
" "

Sursa foto: rfi.ro

Între 2004 și 2010, Mircia Gutău a dominat Râmnicu Vâlcea, apoi a revenit la Primărie în 2016, atunci când judecătorii i-au permis acest lucru, pentru că numeroasele condamnări din trecut îi interziceau dreptul de a fi ales.

În 2016 a recâștigat primăria cu ajutorul Partidului Ecologist Român (PER), iar în 2020 se va bucura și de sprijinul PSD, deși în trecut, înainte să aibă probleme cu justiția, Mircia Gutău era unul dintre baronii PDL și apoi ajunsese în PNL. Dar traseismul este cea mai mică problemă a actualului primar.

Alianța PER-PSD pentru Mircia Gutău ar trebui să-i nemulțumească pe cei din PSD care ani de zile se luptau cu baronii PDL, iar acum nu vor avea candidat la primărie și vor pierde multe locuri în consiliu. Dar Constantin Rădulescu a dat PSD-ul pe mâna lui Mircia Gutău pentru a-și consolida scaunul pentru șefia Consiliului Județean Vâlcea, marele său obiectiv. Nu ar fi exclus ca după alegeri, Gutău să preia conducerea PSD, ținând cont că are numeroase abilități politice.

Virgil Pîrvulescu, PNL

Virgil Pîrvulescu va fi candidatul PNL pentru Primăria Râmnicu Vâlcea, la alegerile locale din 2020, dar cu șanse foarte mici să-l învingă pe Mircia Gutău. Virgil Pîrvulescu este în prezent șeful ANAF din Vâlcea. El a mai ocupat funcția de vicepreședinte ANAF, cu rang de secretar de stat, în 2019, în guvernul PSD. Nu are experiență politică nici la nivel local, nici la nivel național, fiind de câteva luni membru PNL.

Sursa foto: voceavalcii.ro

Andrei Gheorghiu, USRPLUS

USRPLUS Vâlcea este o organizație în care se regăsesc familiile celor aflați la conducere. Andrei Gheorghiu conduce USRPLUS Vâlcea și a introdus-o pe soția lui în biroul de conducere al organizației județene.

Andrei Gheorghiu este economist și conduce USR Vâlcea din anul 2016, când a candidat fără succes pentru un fotoliu la Camera Deputaților.

Sursa foto: Facebook

Deși USRPLUS s-a remarcat pe scena politică cu un discurs anti-corupție și „fără penali în funcții publice”, în Râmnicu Vâlcea nu se observă același discurs. Prea puțin USRPLUS îl atacă pe Mircia Gutău pentru problemele cu justiția. Toată lumea se aștepta ca USRPLUS să ducă o campania anti-corupție, în schimb e timid și foarte puțin vizibil.

Dar Andrei Gheorghiu le promite celor din Râmnicu Vâlcea un „tren metropolitan”. Se pare că „trenul metropolitan” e minciuna preferată a celor din USRPLUS, pentru că inclusiv în București Radu Mihaiu promite același lucru și Dominic Fritz la Timișoara vrea un „tren urban”. USRPLUS se va transforma în CFR, probabil.

Gheorghe Udubae, Pro România

Gheorghe Udubae a fost primar în comuna Bujoreni, din județul Vâlcea, iar în 2020 vrea să cucerească Primăria Râmnicu Vâlcea, la alegerile locale. De data aceasta are de partea sa Pro România, dar acest lucru nu va fi suficient.

Sursa foto: Facebook

Gheorghe Udubae este un candidat de modă veche care nu se poate adapta pe o scenă politică controlată de baronul Gutău. Pro România se luptă doar pentru a fi relevantă în Consiliul Local, însă e posibil ca PER și PSD să facă singure majoritatea.

Cristian Jianu, PMP

Situația este asemănătoare și pentru PMP, care se luptă să treacă de pragul de 5% pentru a intra în consiliul local. Cristian Jianu este candidatul PMP pentru Primăria Râmnicu Vâlcea, dar nimic nu-l recomandă pentru o astfel de funcție și nimeni nu-i dă nicio șansă.

Sursa foto: indiscret.ro

La fel ca multe alte orașe din țară, Râmnicu Vâlcea riscă să rămână fără căldură și apă caldă, iar Cristian Jianu a lansat ideea de a se construi o centrală cu bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *