Un sfert dintre români folosesc serviciile publice digitale. Media UE este de 74%

comisia europeana UE steag
Sursa foto: Comisia Europeana

Mai puțin de un sfert dintre românii care au acces la internet, folosesc serviciile publice digitale. Sunt date din cel mai recent raport al Comisiei Europene care ne cere să creștem ritmul. De la București, Ministerul Digitalizării crede că robotul ION e cel care va reuși să-i învețe pe români să-și plătească taxele şi impozitele online ori să îşi scoată cazier.

Doar 24% dintre utilizatorii români de internet folosesc serviciile publice digitale, în comparație cu media Ununii Europene de 74%, arată un raport recent al Comisiei Europene.

ANA-MARIA STANCU – expert în digitalizare: Cetățenii trebuie să învețe și cum să lucreze cu aceste tehnologii. Faptul că noi avem un telefon și suntem pe rețele sociale sau mai trimitem mesaje prietenilor nu înseamnă că ne pricepem la asta. Gândiți-va la cetățenii nu neapărat mai în vârstă pentru că sunt și cetățeni mai tineri că nu au avut contact cu calculatorul. Pentru ei e foarte dificil să înțeleagă care sunt butoanele.

Prin PNRR, ne-au fost oferiți bani că să eficientizam serviciile publice. Aproximativ 1,5 miliarde euro pentru transformarea digitală a administrației publice, mai ales că acest lucru ajută în lupta cu evaziunea.

ADRIAN NEGRESCU, analist financiar: Digitalizarea înseamnă practic să controlezi tot ceea ce înseamnă plăți între companii, între persoane fizice și companii și să te asiguri că plățile respective nu se fac la negru, adică se plătesc taxe și impozite. Avem cel mai scăzut nivel  de încasare a taxelor și impozitelor din Uniunea Europeană.

Când platforma națională de interoperabilitate va fi funcțională, prezența fizică a cetățeanului la ghișeu va fi tot mai redusă. În aceste condiții, ministerul Digitalizării are deja un plan prin care să aducă serviciile digitale mai aproape de oameni.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: