Skip to content
Societate

Raport. Ce tip de nereguli sunt reclamate la Avocatul Copilului

graiul.ro

Avocatul Copilului a înregistrat 1.259 de petiţii de la înfiinţarea sa până pe 15 iunie; acestea se referă cu precădere la nerespectarea dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, a dreptului la învăţătură, a dreptului la ocrotirea sănătăţii, a protecţiei copiilor şi a tinerilor şi a protecţiei persoanelor cu handicap.

În perioada aprilie 2018 – 15 iunie 2020, de la înfiinţarea Avocatului Copilului au fost înregistrate 1.259 petiţii, 894 de sesizări din oficiu (54 cazuri de moarte nenaturală, 228 cazuri abuz, 612 cazuri cu alt obiect), au fost efectuate 243 anchete, au fost emise 137 Recomandări, au avut loc 274 activităţi de mediatizare a activităţii instituţiei şi 66 participări la dezbateri, conferinţe, simpozioane, având ca tematică promovarea şi respectarea drepturilor copiilor. (…)

" "

Cazuistica specifică petiţiilor adresate Avocatului Copilului se referă cu precădere la nerespectarea dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, a dreptului la învăţătură, a dreptului la ocrotirea sănătăţii, a protecţiei copiilor şi a tinerilor şi a protecţiei persoanelor cu handicap prevăzute de art. 22, art. 32, art. 34, art. 49 şi art. 50 din Constituţie„, potrivit unui document privind activitatea Avocatului Copilului de la înfiinţare şi până în prezent, postat, luni, pe site-ul instituţiei Avocatul Poporului.

Conform sursei citate de Agerpres, au fost efectuate zece vizite de monitorizare în centre de plasament pentru copii şi spitale de psihiatrie desfăşurate împreună cu reprezentanţii Mecanismului Naţional de Prevenire din cadrul instituţiei Avocatul Poporului.

Petiţiile şi sesizările din oficiu au vizat, în principal: solicitarea de informaţii privind încredinţarea copilului unuia dintre părinţi, drepturile şi obligaţiile părinţilor divorţaţi faţă de copiii minori rezultaţi din căsătorie, nemulţumirile unuia dintre părinţi faţă de conţinutul unor hotărâri judecătoreşti prin care minorul era încredinţat celuilalt părinte, fenomenul alienării parentale, comportamentul inadecvat al cadrelor didactice faţă de elevi, precum şi condiţiile din instituţiile de tip rezidenţial, exercitarea formelor de violenţă verbală şi fizică asupra minorilor în unităţile de învăţământ, în centrele de protecţie de tip rezidenţial sau în instituţii medicale, decese ale unor copii nou-născuţi în instituţii medicale, copii care au suferit accidentări la locurile de joacă aflate pe domeniu public, transcrierea certificatelor de naştere emise de autorităţile altor state, obţinerea documentelor de călătorie pentru minori, posibilităţile legale de acordare a unor forme de ajutor pentru creşterea copilului, acordarea pensiei de urmaş.

Totodată, au fost elaborate două rapoarte speciale – Raportul special privind respectarea drepturilor copiilor în România şi Raportul special privind rezultatul investigaţiilor făcute de către Avocatul Poporului în legătură cu prescrierea substanţelor psihotrope pentru copiii din centrele de tip rezidenţial.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *