Raport devastator al Curții de Conturi la Primăria Capitalei. Cheltuieli ilegale de aproape zece milioane de euro

Sursa foto: Facebook / Nicusor Dan

Peste 47,3 milioane de lei este suma pe care Primăria Capitalei a cheltuit-o nelegal, în 2022, din bugetul consolidat al municipiului București. Cel puțin, acestea sunt concluziile unui raport de audit al Curții de Conturi, care cere ca aceste sume să fie constituite drept prejudiciu, să fie înregistrate ca debite în contabilitate, iar persoanele responsabile să suporte consecințele legale. 

Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, a trecut ilegal pe cheltuieli suma de 47.403.359 lei, reprezentând penalitățile, despăgubirile, cheltuieli de judecată, amenzi, penalități etc, se spune în ultimul Raport de Audit al filialei București a Curții de Conturi. În plus, edilul și-a decontat amenzi personale în valoare de 15.500 de euro.

Acest document oficial concluzionează că ar trebui trase la răspundere persoanele autorizate să mute o serie de cheltuieli arbitrare în coșul general de cheltuieli publice, contrar prevederilor Legii finanțelor publice locale.

Aproape patru milioane de euro, mai precis 18.283.854 lei, au fost decontate pentru plata unor amenzi, a onorariilor avocaților, despăgubiri, executări silite pentru neîndeplinirea unor sentințe judecătorești.

Invenția lui Nicușor: „cheltuielile de clarificare”

Conform raportului citat, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a avizat într-un cont „cheltuieli de clarificare,” inexistent în ghidul contabilului de stat, „până efectuarea cercetării cauzelor și stabilirea eventualelor răspunderi.” Dar a uitat să le mai cerceteze și să mai tragă la răspundere pe cineva. Este vorba despre o sumă de 1.461.745 lei, aproximativ 300.000 de euro, mai dezvăluie Raportul de Audit al filialei București al Curții de Conturi a României. Acestea reprezintă despăgubiri, executări silite, fără a fi trase la răspundere persoanele vinovate, acțiuni comise la Spitalul Colentina, Administrația și Serviciilor Medicale București (ASMB), Spitalul Clinic Prof. Dr. Alexandru Obregia și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: