Raport european: România, mai puțină școală, mai multă vacanță

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Raportul Eurydice privind organizarea anului școlar 2023-2024 al Comisiei Europene, publicat joi, arată că România ocupă unul dintre ultimele locuri din Europa din punct de vedere al zilelor petrecute de elevi la școală.

Astfel, elevii din ciclul primar și cel gimnazial au 120 de zile libere în anul școlar 2023/2024, împărțit în opt perioade de vacanță, sărbători și punți. Cele 120 de zile libere plasează România pe locul al cincilea într-un clasament al celor mai puține zile de școală pentru elevi. Nu sunt cuantificate zilele libere la sfârșit de săptămână.

Cine ne întrece

Potrivit documentului mai sus citat, mai multe zile libere decât elevii din România în acest an școlar au elevii din Franța – 121 de zile libere, Malta – 134 de zile libere, Estonia – 122 și Letonia – 128 de zile libere.

În Raport, România apare cu patru vacanțe între cele cinci module de școală: două de câte șapte zile – octombrie, februarie, una de nouă zile – aprilie 2024, una de 14 zile – Crăciun-Anul Nou, plus patru zile libere de Sf. Andrei-Ziua Națională, o zi liberă pe 5 octombrie și încă una pe 24 ianuarie, precum și cele 77 de zile de vacanță de vară, începând cu 24 iunie.

Totodată, România se situează, alături de Bulgaria, în partea superioară a listei din punct de vedere al zilelor de vacanță de vară, cu 77 de zile programate la finalul acestui an școlar, potrivit Raportului. Numărul se apropie de cel al țărilor din sudul continentului, cu temperaturi foarte ridicate vara. La polul opus, se situează Liechtenstein – 40 de zile, Olanda – 42 de zile, Danemarca – 44-45 de zile sau Germania – 46 de zile.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: