Comisiile reunite de buget-finanțe-bănci din Parlament au dat raport favorabil pentru noua conducerea a Băncii Naționale a României.
Noul Consiliu de Administrație va fi condus de Mugur Isărescu, care păstrează poziția de guvernator.
Este cel mai longeviv guvernator de bancă centrală, fiind guvernator din 1990, cu o scurtă pauză în care a fost premier (anul 2000). Isărescu a împlinit la începutul lunii august vârsta de 75 de ani.
Prim-viceguvernator urcă Leonardo Badea (susținut de PSD, el a fost vice în Consiliul care își va încheia mandatul), în timp ce Florin Georgescu (susținut tot de PSD și în conducerea BNR din 2004) coboară prim-vice. Cosmin Marinescu (Consilierul președintelui Klaus Iohannis pe probleme economice) intră în CA pe poziția de viceguvernator, înlocuindu-l din partea PNL pe Eugen Nicolăescu.
Membri simpli de CA sunt:
Balint Csaba (membru în Consiliul de Administrație al BNR. Înainte de a se alătura BNR în 2019, a lucrat ca analist macroeconomic la o bancă universală, pregătind rapoarte de cercetare cu privire la evoluțiile economice, piețele financiare, precum și industria bancară din România. A absolvit Școala Doctorală de Finanțe și Bănci – DOFIN din cadrul Academiei de Studii Economice din București)
Cristian Popa (După terminarea ASE, Popa a obținut titlul de Master în Managementul Riscului Financiar Internațional, după care a obtinut CFA Charterholder (CFA Institute, Virginia, USA) – Chartered Financial Analyst. A lucrat în mai multe bănci comerciale ca director de investiții)
Roberta Anastase (Fosta Miss România (1994), de profesie sociolog, a fost și ea avizată pentru a ocupa un loc în board-ul Băncii Centrale. Anastase a fost unul din foștii lideri ai PDL, ex-președinte al Camerei Deputaților, parlamentar și fost europarlamentar)
Alexandru Nazare ( fost ministru al Finanțelor în Guvernul Florin Cîțu și ministru al Transporturilor în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu)
Aura Gabriela Socol (profesor ASE. Soția lui Cristian Socol, consilier economic al premierului Marcel Ciolacu) Ultimii trei sunt nou-intrați.
După raport, urmează votul în plenul reunit al celor două Camere parlamentare, programat tot pentru azi.
Articol preluat de AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News