Skip to content
Societate

Raport OECD despre România: sărăcie, inegalitate, bani puțini pentru educație și sănătate. Ce recomandă experții

Inquam Photos / Octav Ganea

România va primi fonduri europene și va înregistra o creștere economică în următorii ani, dar aceste lucruri nu rezolvă problemele economiei românești și nu elimină riscurile care descurajează investitorii și muncitorii. În viziunea OECD, România rămâne o țară cu sisteme învechite care nu mai sunt eficiente pentru cetățeni, precum sistemul de sănătate sau educație.

Sărăcie și inegalități

Sărăcia este una dintre cele mai mari probleme ale României, lucru remarcat de specialiștii OECD. Chiar dacă în ultimele decenii rata sărăciei a scăzut, acesta este cu mult mai mare decât media statelor din OECD. „Pandemia a adâncit inegalitățile, lovind mai mult persoanele vulnerabile, inclusiv comunitățile marginalizate”, arată OECD.

Una dintre principalele cauze pentru nivelul sărăciei din România o reprezintă piața muncii dezechilibrată, care suferă foarte mult la capitolul locuri de muncă de calitate și salarii decente.

Reducerea inegalităților, oferirea unor joburi de calitate, abordarea deficitului de competențe și adaptarea la populația îmbătrânite necesită consolidarea politicilor active ale pieței muncii și îmbunătățirea accesului la educație profesională de calitate”, recomandă OECD.

Chiar dacă țara noastră a reușit să aibă rezultate bune economice, suferim în continuare la capitolul inegalități și sărăcie. „Riscul de sărăcie este foarte mare pentru familiile cu copii, persoanele cu intensitate scăzută a muncii, un nivel scăzut de educație, cu dizabilități sau din comunitatea romă”, remarcă specialiștii internaționali.

38% dintre copiii din România sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială, potrivit unor statistici din 2018, ceea ce ne situează pe primul loc în UE. OECD consideră că România ar trebui să îmbunătățească productivitatea în agricultură pentru a ajuta mediul rural să-și crească nivelul de trai. Populația romă necesită o atenție sporită, deoarece 70% dintre romii din țara noastră sunt în risc de sărăcie, adică de 3 ori mai mult decât media pe toată țara.

Protecție socială și taxe

Protecția socială trebuie îmbunătățită în România, prin măsuri care să le ofere tuturor șanse egale și să reducă rata sărăciei. Doar 18% din cele mai sărace gospodării au primit venitul minim garantat (cunoscut și sub numele de „ajutor social”). România este mult în urma statelor OECD și arată că nu-și ajută suficient cetățenii aflați în sărăcie.

Experții OECD consideră că este absolut urgentă reforma sistemului de pensii, deoarece va fi nesustenabilă în următorii ani. Persoanele cu vârsta peste 55 de ani își găsesc tot mai greu un loc de muncă, iar acest lucru destabilizează economia națională. Recomandarea este aceea de a găsi o soluție prin care persoanele trecute de 55 de ani să reușească să aibă un loc de muncă, asigurare medicală și să poată continua să muncească până la vârsta pensionării, astfel încât statul să colecteze mai mulți bani. În 2019, mai puțin de jumătate din persoanele trecute de 55 de ani erau active pe piața muncii.

Nivelul colectării taxelor este foarte mic în comparație cu standardele OECD. Deși în ultimii ani s-au făcut mai multe reforme, doar 26% din PIB-ul României provine din taxe, în timp ce media statelor OECD este de aproape 35%. În țări precum Franța sau Italia, peste 40% din PIB provine din colectarea taxelor. Soluția propusă de OECD este îmbunătățirea sistemului de colectarea a taxelor, mai ales prin digitalizarea unor servicii.

Corupția rămâne unul dintre factorii care afectează cel mai mult economia. România este una dintre țările cu cel mai ridicat nivel de corupție și nu s-au văzut îmbunătățiri nici în urma anchetelor din ultimii ani. OECD încurajează țara noastră să-și sporească lupta împotriva corupției, pentru a preveni risipirea banilor publici.

Educație și sănătate

România este încurajată să facă mari investiții în sistemele de educație și sănătate, pentru că au rămas cu mult în urma statelor membre OECD. Dacă vrem să intrăm în acest grup select de state din lume, avem nevoie de un sistem care să ofere educație de calitate pentru toată lumea și să faciliteze accesul pe piața muncii. Îmbunătățirea sistemului de educație pentru toată lumea ne va ajuta să reducem și rata sărăciei. Potrivit statisticilor OECD, jumătate dintre persoanele cu un nivel scăzut de educație erau în risc de sărăcie în 2018. „Mai multe resurse ar trebui alocate pentru școlile aflate în zone dezavantajate. Cheltuielile publice pentru educație sunt foarte scăzute”, precizează OECD. România este ultima la capitolul cheltuieli pentru un student, investind puțin peste 2.400 de dolari, în timp ce Franța investește peste 10.000 de dolari, iar SUA peste 12.000 de dolari (graficul mai jos). Școlile aflate în mediul rural și în zone dezavantajate primesc foarte puține resurse și nu reușesc să atragă profesori foarte bine pregătiți, mai arată experții OECD.

OECD critică și sistemul de sănătate din România, arătând că accesul la tratamente medicale este limitat, mai ales în zone rurale cu o populație săracă. Țara noastră alocă cei mai puțini bani pentru sănătate, iar acest lucru nu poate decât să ofere servicii medicale de o slabă calitate, care nu salvează viața cetățenilor. Spitalele din România nu reușesc să atragă suficient personal medical, mai ales în mediul rural unde numeroase persoane nu beneficiază de îngrijire medicală.

Forță de muncă și digitalizarea

O mare parte din populația României este detașată de piața formală a muncii și nu are abilitățile necesare pentru a se adapta la schimbările rapide”, avertizează OECD. Forța de muncă a României a pierdut foarte mulți oameni în ultimii ani, în urma migrației. Pe piața muncii din România participă un număr mic de cetățeni, iar munca la negru este în continuare frecventă în țara noastră. Între 14,5% și 30% dintre persoanele apte de muncă ar lucra la negru în România, mai ales în mediul rural, estimează OECD. Domeniul agricol este dominat de muncitori fără contract de muncă, urmat de construcții, servicii de curățenie și îngrijirea bătrânilor sau copiilor.

Integrarea tinerilor pe piața muncii rămâne foarte dificilă în România, remarcă OECD. Țara noastră are un număr mare de tineri care nici nu lucrează, nici nu studiază. De asemenea, lipsa calificărilor face imposibil accesul pe piața muncii.

În următorii ani, digitalizarea va afecta numeroase locuri de muncă. România are cel mai mic număr de cetățeni cu cunoștințe de bază în domeniul digital (graficul mai jos), ceea ce va împiedica foarte mulți cetățeni să obțină locuri de muncă într-o lume digitală. „Digitalizarea va afecta numeroase locuri de muncă”, avertizează OECD.

OECD arată că țara noastră are numeroase probleme care au rămas nerezolvate în ultimii ani, deși România a înregistrat creștere economică și a atras numeroase fonduri europene sau investiții străine. Raportul OECD poate fi consultat aici.

În urmă cu 2 zile, OECD a decis să deschidă negocierile pentru aderarea României. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) „este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global”, precizează MAE România. Până la aderarea României la OECD, țara noastră va trebui să demonstreze că este capabilă să facă reforme și să-și îmbunătățească sistemul economic, medical și de învățământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *