Skip to content
Economie

Raport OLAF: România, campioană la fraudarea fondurilor europene în 2019

Facebook/consiliul judetean arges

România a fost campioană la fraudarea fondurilor europene în anul 2019, arată un raport al Comisiei Europene prin Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF).

OLAF a soluţionat anul trecut 100 de dosare de fraudă cu fonduri europene la nivelul Uniunii Europene. Raportul arată că România a fost vizată în mai mult de o zecime din aceste dosare, respectiv în 11 investigaţii din cele 100. De asemenea, 9 din cele 11 dosare au fost soluţionate cu recomandări din partea organismului european.

Ferme acvatice fără apă

OLAF dă exemplul unui caz în care un beneficiar român de fonduri europene pentru cinci proiecte de acvacultură a privit subvenţii pentru suprafeţe care nu au fost niciodată acoperite de apă.

Este vorba despre două ferme de acvacultură situate într-un sit Natura 2000 şi trei proiecte în care fondurile europene urmau să fie folosite pentru a transforma fermele tradiţionale de acvacultură în ferme organice certificate.

Investigaţiile OLAF au confirmat suspiciunile cu privire la proiectele false, care au fost fabricate cu singurul scop de a obţine fonduri europene prin metode frauduloase.

Cazul a fost închis în anul 2017 cu recomandarea de a recupera 100% din finanţarea europeană, respectiv 1,3 milioane de euro, lucru care a fost realizat cu succes de către Direcţia Generală Afaceri Maritime şi Pescuit

Bani pentru detectarea incendiilor, folosiţi pentru cazino

Într-un mod similar, OLAF a investigat un proiect de cercetare de mediu finanţat de către Agenţia Executivă pentru Cercetare, care ar fi facilitat detectarea incendiilor de pădure. Un consorţiu format din cinci companii din Irlanda, Franţa, Spania şi România trebuia să deruleze acest proiect.

Cu toate acestea, Agenţia Executivă pentru Cercetare a devenit îngrijorată de faptul că anumite cheltuieli de personal realizate de către consorţiu sunt false.

OLAF a stabilit în cele din urmă că consorţiul nu a avut niciodată capacitatea operaţională de a dezvolta proiectul. În realitate, aplicaţia pentru finanţare şi rapoartele ulterioare s-au bazat pe minciuni şi documente false.

Investigatorii au stabilit că majoritatea fondurilor europene acordate au fost pur şi simplu sifonate de către membrii consorţiului. Majoritatea banilor furaţi au fost cheltuiţi pe un proiect complet diferit: un proiect de cazino şi hotel în altă ţară UE, care nu ar fi putut beneficia niciodată de aceste fonduri UE.

OLAF a recomandat recuperarea a 410.000 de euro de la consorţiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *