Skip to content
Magazin

Raport: România, acuzată că a folosit pandemia pentru a cenzura libertatea de exprimare

unsplash.com

România este vizată în raportul organizației pentru drepturile omului după decizia de a bloca, în timpul stării de urgență din 2020, mai multe site-uri acuzate că au publicat știri false despre criza sanitară.

Numeroase alte guverne sunt menționate în raport pentru că au interzis protestele sau pentru că au bătut, amendat și condamnat critici, de la jurnaliști la cadre medicale sau opozanți politici.

Cel puțin 83 de guverne din întreaga lume au folosit pandemia COVID pentru a justifica limitarea libertății de exprimare și cea a dreptului la protest, arată un raport al Human Rights Watch (HRW).

Legile vagi elaborate în toiul crizei sanitare au criminalizat libertatea de exprimare, spune organizația ce militează pentru drepturile omului, care observă că printre cei persecutați de autorități s-au numărat, alături de grupări ale opoziției politice, și jurnaliști, activiști sau cadre medicale. România este vizată, alături de alte zeci de țări, pentru cenzura aplicată prin intermediul legilor și prin blocarea site-urilor. Singurul stat din UE care se află alături de România la acest capitol este Ungaria, scrie libertatea.ro.

De la începutul pandemiei, cel puțin 24 de guverne au introdus legi noi și reguli care au interzis jurnaliștilor și altora să contrazică poziția oficială a autorităților pe tema COVID sau pe tema măsurilor pentru combaterea COVID, sau să vehiculeze ceea ce autoritățile consideră a fi dezinformare sau informație ce cauzează panică sau induce frica sau neîncrederea în contextul pandemiei COVID”, precizează HRW.

Raportul face trimitere la două articole de presă care documentează instanțele în care autoritățile române au decis blocarea mai multor site-uri, pentru vehicularea de informații false despre pandemia COVID. În total, 15 site-uri au fost blocate de ANCOM în timpul stării de urgență, pe baza decretului pentru instituirea stării de urgență.

1 comentariu la “Raport: România, acuzată că a folosit pandemia pentru a cenzura libertatea de exprimare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *