Skip to content
Economie Societate

Raport WEF: Bulgaria, înaintea României în topul competitivității la nivel global

World Economic Forum
" "
România se află pe locul 51, din 141 de economii, în ceea ce privește clasamentul competitivității la nivel global, urcând o poziție față de 2018, reiese dintr-un raport al World Economic Forum (WEF). Vecinii noștri, bulgarii, se află pe poziția 49, urcând 2 poziții în clasament. Ungaria e acum pe 47, urcând o poziție, iar Polonia pe 37 păstrându-și același loc ca anul trecut, scrie Hotnews.
Primele trei poziții sunt ocupate de Singapore, SUA și Hong Kong.

Revenind la România, potrivit studiului, din punct de vedere al perfomanței instituțiilor suntem pe poziția 52, la infrastructură pe 55. Din punct de vedere al capitalului uman, pe 83 la sănătate și 72 la abilități. Ca piață, avem poziția 86 pe sistemul financiar, 41 pe mărimea pieței, 57 pe piața muncii.

" "
" "
Poziția României pe categorii
Poziția Bulgariei pe categorii
Acoperind 141 de economii, indicele global de competitivitate măsoară competitivitatea națională – definită ca setul de instituții, politici și factori care determină nivelul productivității.
Forumul Economic Mondial (WEF) prezintă anual Raportul Competitivităţii Globale, clasamentul fiind realizat pe baza unor criterii precum instituţiile şi politicile guvernamentale, dar şi privind eficienţa pieţei muncii şi pieţele financiare.

Raportul este o publicație emblematică a Forumului Economic Mondial de la Davos și este recunoscut ca lider mondial în domeniul comparației factorilor care afectează competitivitatea și creșterea economică.

Criteriile privind eficienţa se referă la accesul la educaţie şi calificare, eficienţa pieţei de consum şi a pieţei muncii, gradul de dezvoltare a pieţei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar şi mărimea pieţei interne. Capitolul inovaţie se referă atât la aspectul implicit al inovaţiilor aduse de economia locală, cât şi la „gradul de sofisticare” a mediului de afaceri.

Forumul Economic Mondial (WEF) este o organizaţie internaţională non-profit, cu sediul în Geneva, cunoscută ca realizatoare a reuniunilor anuale ale marilor personalităţi economice şi politice ale lumii, în staţiunea Davos. Cei peste 1.000 de membri ai WEF sunt lideri ai celor mai mari corporaţii ale lumii, în general cu venituri de circa peste cinci miliarde de dolari.

" "

1 comentariu la “Raport WEF: Bulgaria, înaintea României în topul competitivității la nivel global

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *