Skip to content
Iași Societate Știri locale

Raportul Arhiepiscopiei Iașului pe anul trecut: 20 de milioane de lei pentru caritate

ziaruldeiasi.ro

Aproximativ 20 de milioane de lei susţine Arhiepiscopia Iaşilor că a donat în scopuri caritabile în anul 2018, circa 4,3 milioane de euro, prin multiplele sale forme de ajutorare socială. Astfel, într-un raport întocmit şi publicat pe site-ul Arhiepiscopiei, se specifică faptul că 266.000 de beneficiari au primit servicii de tip cantină socială, centru de zi, beneficii materiale şi financiare, atât în Iaşi, cât şi în toate parohiile din subordine, cât şi la mănăstiri şi schituri, suma totală folosită fiind de 6,4 milioane de lei.

În paralel, cei mai mulţi bani au fost oferiţi prin birourile de asistenţă socială, cantinele sociale, Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“, dar şi alte ONG-uri, centre pentru copii, bătrâni şi persoane defavorizate de pe lângă Centrul Eparhial, protopopiate, parohii sau mănăstiri: 12,8 milioane de lei pentru servicii sociale primare şi specializate. În fondurile „Păstorul cel bun“ şi „Sfântul Vasile cel Mare“, menite ca sursă de sprijin pentru preoţii şi familiile lor din parohii defavorizate, Centrul Eparhial a contribuit cu 944,740 de lei, în timp ce parohiile şi protopopiatele cu mai multe resurse decât necesităţi au oferit 266.762 de lei. În fine, au fost oferite servicii medicale gratuite de spitalul, policlinica şi fundaţia medicală Providenţa, precum şi de o serie de cabinete medicale de pe raza Arhiepiscopiei, în valoare totală de 565.586 de lei.

Dacă ar fi să cumulăm sprijinul acordat în 2018 unor persoane, comunităţi sau instituţii de către Arhiepiscopia Iaşilor, obţinem un buget total de aproximativ 20 de milioane de lei. Acestor acţiuni filantropice li s-au mai adăugat şi alte acţiuni similare, derulate prin alte instituţii sau chiar direct prin intermediul credincioşilor. Spre exemplu, prin contribuţia ocoalelor silvice bisericeşti din Neamţ, Iaşi şi Bacău, au beneficiat în mod gratuit de material lemnos un număr de 271 de beneficiari, 9.260 de metri cubi, cu o valoare totală a contribuţiei de 2,76 milioane de lei“, au precizat reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor, potrivit ziaruldeiasi.ro

Pe parcursul anului trecut în Arhiepiscopie au fost sfinţite, resfinţite sau s-a aşezat piatra de temelie pentru 46 de biserici şi au fost hirotoniţi ca preoţi încă 21 de candidaţi. În cele 102 aşezăminte monahale existente, 64 dintre ele fiind mănăstiri, sunt 1.742 de persoane aflate în subordinea Arhiepiscopiei, în 2018 fiind 23 de tunderi în monahism şi 25 de rasoforii. Tot anul trecut au fost înfiinţate şi trei schituri noi, două dintre ele în Cotnari, ambele în subordinea Mănăstirii Sângeap Basaraba, şi unul la Crăiniceni, în subordinea Mănăstirii Vorona din Botoşani. În total, pe raza Arhiepiscopiei există 1.219 parohii şi 16 filii, care sunt grupate în 13 protopopiate, în care slujesc în total 1.182 de preoţi, alţi 43 dedicându-şi activitatea instituţiilor precum spitalele, unităţi militare, penitenciare sau şcoli speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *