Skip to content
Politică

Raportul Comisiei de la Veneţia care aruncă în aer argumentele lui Kovesi privind puterea excesivă a procurorilor anticorupție

" "

Un document redactat de Comisia de la Veneţia, în anul 2010, care aruncă în aer argumentele procurorului şef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi, prin care cere mai multă putere pentru procurorii anticorupţie, a fost prezentat, vineri, în cadrul unei emisiuni televizate la Antena 3.

Astfel, Comisia de la Veneţia, cel mai important for în materie de probleme constituţionale, critică, într-un raport, tocmai tendinţa parchetelor de a acapara mai multă putere. Mai mult, Comisia spune că e normal ca procurorii să fie subordonaţi puterii executive, aşa cum este şi în România, informează antena3.ro.

" "
" "

„În statele totalitare sau în dictaturile moderne, urmărirea penală continuă să fie utilizată ca un instrument de represiune şi de corupţie. Tirania majorităţii se poate extinde la utilizarea urmăririi penale ca un instrument de opresiune. Majoritatea poate fi supusă manipulării şi oamenii politici din statele democratice pot fi supuşi unor presiuni populiste cărora să nu le poată rezista, în mod special atunci când acestea sunt sprijinite prin campanii în media”, se arată în raportul Comisiei.

Tot comisia vorbeşte despre 2 tipuri de abuzuri:
– desfăşurarea urmăririi penale când nu se justifică (nu există probe, probe irelevante sau obţinute ilegal)
– neexercitarea urmăririi penale când s-ar impune

Mai mult, Comisia de la Veneţia subliniază în acest raport că prea multă independenţă dăunează.

„Pe parcursul activităţii sale cu privire la anumite state, Comisia de la Veneţia a criticat uneori puterile excesive ale parchetelor. În sistemul sovietic, parchetul a reprezentat un mijloc puternic de a controla puterea judecătorească şi, în cîteva state, încă există rămăşiţe ale acestui sistem. Există riscul ca un parchet ultra-puternic să devină o autoritate distinctă, fără niciun fel de responsabilitate”, se arată în raport.

„În orice caz, actele procurorilor care au implicaţii asupra drepturilor omului, cum sunt percheziţia sau arestarea, trebuie să rămână sub controlul judecătorilor. În unele state, exista o „înclinaţie spre urmărire” căci se pare că astfel de cereri din partea procurorilor sunt admise aproape automat. Aceasta reprezintă un pericol nu numai pentru respectarea drepturilor persoanelor în cauză, dar mai ales pentru independenţa puterii judecătoreşti ca sistem”, conchide Comisia de la Veneţia, relatează antena3.ro.

2 comentarii la “Raportul Comisiei de la Veneţia care aruncă în aer argumentele lui Kovesi privind puterea excesivă a procurorilor anticorupție

  1. Domna Kovesi ar trebui sa aresteze preventiv Comisia de la venetia. Astia e impotriva ”staului de drepti”.Astia e rai….hahahahahahahahahahahaha vai de mama noastra…Noi avem justitie? Nici macar aia comunista nu era ata de corupta…si subiectiva. Singura noastra sansa este ca procurorii sa redevina parchetari, alaturi de avocati….In sitemul nostru de justitie nimeni nu vorbeste de rolul avocatilor? De ce?ei nuparticipa la actul de justitie? Bag de seama ca nu. Sentintele sunt stabilite de partenerele Kovesi-Stanciu…

  2. Provincial, provincial dar bine le zici bre. Bingo! Ce pacat ca nu avem si noi un presedinte. Pâna acum aceasta Ko-scula din “justitie” era de mult pusa pe liber. Ca si cealalta scula din binom. Cred ca nu se poate face nimic in justitie si directia tarii sa fie puse pe un fågas normal pina trinomul nu va fi destructurat. Ma gândesc ca la “prietenii” nostrii le convine ca la noi sa fie apele tulburi. Si cind il mai vad pe presedinte ca schimba cursul Marii Mediteraniene in Marea Neagra. Asa cel putin a declarat la finalul reuniunii Consiliului European Extraordinar. O fi având informatii de la piticul prea plecat de la SRI. Sau sa fie mâna lui Coldea?. Prietenii nostrii fideli UE si americanii cred ca au o mare apreciere la alegerile facute de electoratul din RO. Pe Basescu il jucau pe degete iar asta e un ghiocel jalnic.
    Asa a vrut facebook-ul sa avem un ghiocel american pentru o perioada de timp.
    Ah, ce dureros!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *