Skip to content
Politică

Raportul Comisiei SIPA, adoptat de Parlament

Raportul Comisiei de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind clarificarea aspectelor ce țin de desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție a fost adoptat miercuri de Parlament.

Mai precis, raportul a fost adoptat cu 166 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și patru abțineri, informează Agerpres.

Concluziile raportului ce a fost adoptat azi sunt că ministrul de Justiție de la acea vreme, Monica Macovei, a încălcat legea.

„Acţiunea doamnei ministru Monica Macovei din luna ianuarie 2005, aceea de a sigila fişetele în care ofiţerii operativi depozitau documente de lucru, a fost de natură să tulbure buna desfăşurare a activităţii fostei DGPA. Ca urmare a punerii la dispoziţia unei persoane ce nu deţinea autorizaţie de acces la informaţii clasificate, în speţă, la dispoziţia doamnei ministru Macovei, domnul Ovidiu Ioan Stoian a manifestat neglijenţă în protecţia informaţiilor clasificate, de natură să aducă atingere securităţii naţionale; abuzând de prerogativele funcţiei sale, ministrul Macovei, având un ascendent asupra subordonaţilor săi, i-a determinat pe aceştia să nu respecte regulile privind protecţia informaţiilor clasificate. Prin pătrunderea Monicăi Macovei şi a lui Dan Tăpălagă în spaţiile operative, unde lucrătorii fostei DGPA îşi desfăşurau activitatea, precum şi ca urmare a consultării de către cei doi a unor documente clasificate, au fost încălcate prevederile art. 33 şi art. 98 din Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România”, se arată în raport.

De asemenea, printre propunerile comisiei se numără și revizuirea Legii 51/1991 privind securitatea națională a României,  după consultarea CSAT, în sensul stabilirii oportunității menținerii ministrului Justiției printre „organele de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”.

Totodată, raportul va trimis și la Ministerul de Justiție, pentru „a solicita tuturor beneficiarilor/ deţinătorilor legali ai documentelor emise de către fosta DGPA să procedeze la distrugerea sau, după caz, efectuarea marcajelor corespunzătoare, conform prevederilor legale în vigoare (…) şi analizarea oportunităţii şi realizarea demersurilor ce se impun în vederea emiterii unui act normativ, infralegal, pentru punerea în aplicare, pe domeniul de competenţă al MJ a dispoziţiilor art. 6 alin. (1) din Legea 51/1991 privind securitatea naţională a României”, mai adaugă sursa citată.

Puteți citi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *