Skip to content
Politică

Raportul Comisiei SRI. Fostul șef ANI: Maior făcea dosare politice și iniția sesizări în interes personal

Inquam Photos / George Calin

Horia Georgescu, fost șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), susține, într-un interviu acordat Newsweek România, că fostul șef SRI, George Maior (foto), făcea sesizări la ANI privind mai mulți politicieni, apoi se folosea de aceste dosare pentru a influența viața politică.

Georgescu a recunoscut că avea o relație personală cu Maior, că se vizitau destul de des, și că-i împărtășea șefului SRI de atunci date din dosarele ANI, în special din cele deschise la sesizarea Serviciului Român de Informații.

”Da (îi dădeam date din dosarele ANI – n.r.). Atâta timp cât am considerat că acționez legal, nu aveam de ce să nu discut despre aceste dosare. Știți ce este mai grav? Faptul că, uneori, îi chema pe cei cărora le făcea sesizări (chiar prieteni ai domniei sale) și le spunea că “ăla de la ANI”, adica subsemnatul, “i-a făcut dosar” și că “o să îmi arate el mie”. Asta arată un caracter josnic și minicinos, ca să nu spun ilegal, de tip polițistul bun – polițistul rău. Astăzi pot să spun cu certitudine că Maior mi-a creat mulți oponenți urmărind să își creeze avantaje personale prin acest mod de operare divide et impera”, a spus Horia Georgescu.

Întrebat de ce nu apela la SRI pentru a afla aceste informații, fostul șef ANI s-a întrebat retoric:

”Ce să întrebe la SRI? Cum făcea dosare politice și iniția sesizări în interes personal? Dumneavoastră credeți că oamenii din SRI nu cunoșteau această practică și nu și-au pus întrebări? Eu sunt sigur că da și recunosc că trebuia ca și eu, la un moment dat, să trec printr-un filtru mult mai critic niște situații cu implicații majore. Nu m-am gândit atunci că singurul scop al lui Maior este să devină premier și pentru asta calcă în picioare pe orcine și orice îi stă în cale”.

Puteți citi interviul complet aici.

Raportul Comisiei SRI

Comisia parlamentară de control SRI a redactat un raport, în care se susţine că fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, folosea dosarele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru a influența viața politică.

”În mod cert și fără echivoc, domnul George Maior a mințit la audieri cu privire la relația instituțională și personală avută cu fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu”, se arată în acest raport, potrivit Newsweek România.

”Din datele rezultate în urma audierilor, precum și din probele depuse la Comisie, putem concluziona că domnii George Maior și Horia Georgescu au dezvoltat o relație personală, prin întâlniri săptămânale, la care se abordau direcții de colaborare între instituțiile conduse de cei doi, precum și alte subiecte cu caracter politic, formal sau informal”, se susține în document.

Potrivit raportului, ”discuțiile private dintre George Cristian Maior și Horia Georgescu erau legate de parlamentari, miniștri, persoane cu funcții de conducere și putere de decizie în stat cu privire la sesizările înaintate de SRI, care să aibă drept consecință influențarea parcursului politic și/sau a vieții publice.”

De asemenea, șeful Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda a declarat că protocolul încheiat de SRI și ANI este ilegal.

„Raportul se numește : Raport privind folosirea Serviciului Român de Informaţii şi Agenţiei Naţionale de Integritate de către domnul George Maior în scopuri politice. Cuprinde câteva capitole la care doresc să fac referire, în primul descrie mecanismul de funcţionare dintre SRI şi ANI care este, în opinia comisiei, unul ilegal şi o să explic pe scurt. Legea de înfiinţare a SRI este din 1991, Legea de înfiinţare ANI este din 2007. În 2007 scrie că ANI se poate sesiza fie din oficiu, fie pe baza unei reclamaţii, nu scrie nicăieri că ar trebui să fie informată de un serviciu secret, intern, extern, serviciu militar, etc. Sigur că a început să funcţioneze această relaţie după ce domnul Horia Georgescu a ajuns preşedintele ANI. Încă un lucru care este surprinzător este că toate documentele care plecau de la SRI plecau sau treceau şi pe la Direcţia juridică pentru o viză juridică, toate documentele sau toate notele care au plecat de la SRI către ANI nu au trecut niciunul dintre ele pe la Direcţia juridică, deşi făceau referire la articolele din lege încălcate sau posibil de a le fi încălcat cei care au făcut obiectul sesizărilor”, a precizat Claudiu Manda.

Condamnarea lui Georgescu

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost condamnat, în februarie anul trecut, de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru persoane care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi. Astfel, au fost trimişi în judecată foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu, fostul preşedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoras, Ingrid Luciana Popa-Mocanu, Remus Virgil Baciu si Constantin Catalin Canangiu. De asemenea, au fost trimişi în judecată expertii evaluatori Gheorghe Visoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula.

Procurorii spun în rechizitoriu că cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu de 84.588.304 de euro.

La ultimul termen al procesului, fostul şef al ANI Horia Georgescu a spus că este nevinovat.

„După aproape trei ani, s-a finalizat prima faza a procesului penal în care am fost acuzat de DNA pentru abuz în serviciu, deoarece am votat rapoarte de evaluare supraevaluate, care nu respectau Standardele Internaţionale de Evaluare, deşi acestea fuseseră întocmite de experţi autorizaţi. Prejudiciul comunicat mediatic şi constatat de specialişti ai DNA în anul 2015 a fost estimat la 80 milioane euro. Am fost arestat preventiv timp de patru luni în mod abuziv şi nejustificat. Niciunul din cei peste 40 de martori audiaţi nu a declarat că am încălcat vreo dispoziţie legală sau că am acţionat cu interes pentru a favoriza persoane pe care nu le-am cunoscut niciodată. Experţii numiţi de instanţă spun că nu există prejudiciu, probele dovedesc că am respectat legea. Aştept că judecătorul să îmi facă dreptate”, a scris atunci Horia Georgescu pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *