Raportul Draghi avertizează că UE nu ține pasul cu concurenții mondiali în materie de apărare. Care sunt recomandările

Sursa foto: pixabay

Firmele europene din domeniul apărării nu trebuie să se teamă de birocrație în timp ce își sporesc producția de arme, iar UE și statele membre ar trebui să introducă “principiul preferinței europene” în materie de achiziții și să înființeze o “autoritate a industriei de apărare”, potrivit raportului privind competitivitatea Uniunii Europene realizat de fostul premier italian și ex-președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi și consultat în exclusivitate de Politico Europe.

Pe măsură ce invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina continuă, cu efecte în lanț pentru securitatea europeană, companiile de apărare de pe continent ar trebui să aibă acces deplin la fondurile UE, în timp ce fuziunile nu ar trebui să fie blocate indiferent de preocupările legate de concurență, potrivit unui capitol preliminar al unui raport privind competitivitatea elaborat de fostul prim-ministru italian Mario Draghi.

Baza industrială de apărare a UE se confruntă cu provocări structurale în ceea ce privește capacitatea, know-how-ul și avantajul tehnologic. În consecință, UE nu ține pasul cu concurenții săi mondiali”, a avertizat Draghi în proiect.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene își finalizează mult așteptatul raport pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care analizează modul în care industria europeană își poate recâștiga avantajele pe scena mondială.

“Odată cu revenirea războiului în vecinătatea imediată a UE, cu apariția unor noi tipuri de amenințări hibride și cu o posibilă schimbare a orientării geografice și a nevoilor de apărare ale Statelor Unite, UE va trebui să își asume o responsabilitate tot mai mare pentru propria apărare și securitate”, se arată în proiectul de document.

Proiectul face referire la mai multe provocări cu care se confruntă sectorul de apărare al UE, inclusiv cheltuielile publice insuficiente – UE în ansamblu cheltuiește aproximativ o treime din ceea ce cheltuiește SUA pentru apărare, se arată în document.

De asemenea, companiile europene de armament operează pe piețe interne mici, în timp ce țările UE nu își coordonează achizițiile și depind în proporție de 80% de furnizorii internaționali, în mare parte din SUA, a scris Draghi, citat de caleaeuropeana.ro.

Recomandările includ introducerea unui “principiu al preferinței europene” pentru a stimula soluțiile de apărare europene în detrimentul concurenților; definirea unui model de guvernanță la nivelul Comisiei, al Serviciului European de Acțiune Externă și al Agenției Europene de Apărare; și, în cele din urmă, crearea unei “autorități a industriei de apărare” centralizate pentru a face achiziții centralizate în numele țărilor UE.

“Autoritatea ar urma să fie gestionată de Comisia Europeană și coprezidată de Înaltul Reprezentant și șeful Agenției Europene de Apărare și de Comisie. Aceasta ar fi consiliată de grupuri sectoriale compuse din reprezentanți ai industriei și ai statelor membre ale UE”, se arată în document.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: