Skip to content
Societate

Raportul GRECO. Ce riscă România dacă nu respectă recomandările

Sediul GRECO din Strasbourg, Franța / Foto: Wikipedia

Grupul Statelor care luptă împotriva corupţiei (în franceză: Groupe d’États contre la corruption, GRECO – n.r.) critică, în ultimul său raport, Guvernul României pentru faptul că a continuat să folosească ordonanţe pentru modificarea legilor justiţiei şi cere desfintarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, pe care o consideră o “anomalie”.

România este țara cu cel mai mare (6) număr de recomandări ale GRECO neimplementate referitoare la parlamentari. De fapt, nicio astfel de recomandare nu a fost implementată.

Imediat după publicarea rapoartelor, comunicatorii PSD-ALDE s-au grăbit să afirme că GRECO face doar recomandări statelor analizate și, deci, cerințele experților internaționali nu sunt obligatorii.

Recomandările GRECO nu sunt opționale

GRECO spune, însă, altceva: ”Recomandările noastre nu sunt opționale. Atunci când o țară se alatură GRECO, își exprimă acordul să se supună activității sale de monitorizare și să pună în aplicare recomandările sale. Prin urmare, țările membre ale GRECO au obligația legală de a pune în aplicare recomandările acesteia”.

În caz contrar, celelalte state membre vor pune presiune pe statul care nu se conformează cerințelor GRECO, instituție care funcţionează sub directa conducere a Consiliului Europei.

“Avertizează comunitatea internaţională în legătură cu situaţia din statul respectiv şi asta influenţează climatul de afaceri, influenţează bună imagine a statului, şi aşa mai departe. Am văzut critici foarte dure la adresa Poloniei, spre exemplu, sau la adresa Serbiei, care au ignorat mai puţine recomandări decât a făcut România”, a explicat analistul politic Cristian Pârvulescu, pentru ProTV.

Reprezentanţii GRECO au dat termen autorităţilor până în iunie anul viitor să respecte toate recomandările.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *