Skip to content
Justitie

„Raportul MCV scoate în evidență rezultatele pozitive obţinute pe sancţionarea corupţiei la nivel înalt!” DNA și Parchetul reacționează după decizia CE

Inquam Photos/Octav Ganea

Parchetul General a transmis, miercuri, după publicarea raportului MCV, că documentul arată obiectivele parchetelor – implementarea unui proces judiciar eficient şi transparent şi efectuarea unor anchete penale obiective şi susţinute în cazurile de corupţie la nivel înalt – au fost îndeplinite.

Potrivit procurorilor, raportul demonstrează că procurorii şi-au asumat în mod constant şi ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist şi imparţial cazurile de corupţie, prin eforturi depuse deseori într-un mediu ostil.

„Conducerea Ministerului Public a luat act de Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, publicat la 22 noiembrie 2022. Concluzia documentului este aceea că se «consideră că progresele realizate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate de România la momentul aderării sale la UE»”, a transmis, miercuri, Ministerul Public, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că ”obiectivele stabilite în responsabilitatea parchetelor, constând, în esenţă, în implementarea unui proces judiciar eficient şi transparent, în special prin efectuarea unor anchete penale obiective şi susţinute în cazurile de corupţie la nivel înalt şi în administraţia publică locală, au fost atinse”.

„Rezultatele obţinute în această perioadă supusă monitorizării, evidenţiate prin rapoartele Comisiei, demonstrează că procurorii şi-au asumat în mod constant şi ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist şi imparţial cazurile de corupţie, prin eforturi depuse deseori într-un mediu ostil. După cum se arată în ultimul raport, progresele privind lupta anticorupţie vor fi monitorizate în cadrul unui nou mecanism, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, respectiv Raportul referitor la statul de drept”, au mai transmis procurorii.

Aceştia au salutat faptul că progresele tehnice sunt dublate de iniţiative politice din care Comisia reţine atingerea obiectivelor stabilite prin decizia de instituire a MCV.

„De asemenea, evidenţiem că strânsa colaborare cu ministrul Justiţiei, ca şi suportul său pentru acţiuni destinate consolidării capacităţii parchetelor reprezintă elemente esenţiale care au contribuit la atingerea obiectivelor de referinţă MCV. Asigurăm societatea de determinarea procurorilor în vederea continuării cu seriozitate a demersurilor de combatere a corupţiei la toate nivelurile şi de a contribui la înfăptuirea unui act de justiţie credibil şi respectat de cetăţeni”, a mai transmis Ministerul Public.

Și oficialii DNA au reacționat

Și oficialii DNA au transmis, miercuri, că Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare recunoate rolul activ al instituţiei în combaterea corupţiei la nivel înalt.

„Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), publicat la data de 22 noiembrie 2022, scoate în evidenţă rezultatele pozitive obţinute în materie de eficacitate a investigării şi a sancţionării corupţiei la nivel înalt. În acest fel,  este recunoscut rolul activ al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în atingerea uneia dintre condiţiile trasate prin MCV şi anume Măsura 3 – Combaterea eficientă a corupţiei la nivel înalt”, a transmis, miercuri, DNA, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că Raportul ”confirmă parcursul constant profesionist şi eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt”.

”În pofida unor provocări legate de cadrul instituţional şi legislativ, în ultimii ani, DNA a obţinut  rezultate concrete: mai mulţi inculpaţi trimişi în judecată, mai multe persoane cu funcţii publice înalte deferite justiţiei, mai multe condamnări obţinute, mai puţine achitări şi mai multe sesizări înregistrate – un semn de recâştigare a încrederii cetăţenilor. Procurorul şef  Crin Bologa alături de conducerea instituţiei îşi exprimă aprecierea faţă de eforturile depuse de procurorii anticorupţie şi de celelalte categorii de personal ale DNA în obţinerea de rezultate concludente şi incontestabile în lupta împotriva corupţiei”, a mai transmis DNA.

DNA transmite, de asemenea, că ”rămâne o instituţie puternică şi pe deplin angajată în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi mediu şi că va  continua munca în mod susţinut şi eficient, cu respectarea standardelor de profesionalism şi cu respectarea drepturilor procesuale ale persoanelor implicate în dosare penale”.

România scapă de MCV

Comisia Europeană cere ridicarea MCV pentru România, într-un raport discutat, marți, în Colegiul Comisarilor. Conform Raportului, România a făcut progrese în privința reformelor în Justiție și cele trei legi adoptate recent de Parlament asigură independența sistemului judiciar.

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul MCV, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.

Raportul Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei apreciază progresele realizate de România în privinţa recomandărilor şi îndeplinirea condiţionalităţilor MCV de la raportul precedent, din iunie 2021. Evaluarea „remarcă pozitiv eforturile semnificative ale României pentru implementarea tuturor acestor recomandări prin legi, politici şi instrumente noi pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia”, se arată într-un comunicat al Executivului UE. Printre reformele importante se numără legile justiţiei recent adoptate şi o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar.

Comisia notează de asemenea angajamentul României de a ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei şi să ia măsuri suplimentare dacă va fi nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *