Skip to content
Politică

Rareș Bogdan arată cum poate da Iohannis mat Guvernului pe amnistie și grațiere EXCLUSIV

amosnews.ro
" "

Jurnalistul Rareș Bogdan a oferit luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum îi poate da președintele Klaus Iohannis mat Guvernului în ceea ce privește subiectul amnistiei și grațierii.

VEDEȚI ȘI: Guvernul, pe butoiul cu pulbere: revine OUG 13? Dăncilă și Toader vs Dragnea SURSE

" "

Așa cum puteți citi în linkul de mai sus, Executivul este așteptat ca în ședința de marți să dea o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, care să îl scape pe Liviu Dragnea de problemele cu acuzația de instigare la abuz în serviciu din dosarul Bombonica.

În acest context, Rareș Bogdan a declarat pentru PSnews.ro că dacă scenariul se va adeveri, atunci România va ajunge pe aceeași treaptă cu țările din America de Sud, unde politica este puternic influențată de către diverse grupuri de interese.

„Impactul va fi unul total, deoarece chiar și un minut sau o secundă dacă intră în vigoare după ce e publicată în Monitorul Oficial, ordonanța își va produce efectele. Practic, asta înseamnă că toată lupta anticorupție din România va fi ștearsă cu buretele, pentru că tot ceea ce înseamnă faptă de corupție în ultimii aproximativ șapte ani se va șterge complet. Dar nu numai: vorbim și despre abuz în serviciu, conflict de interese, și despre multe altele.

Eu sper ca doamna Viorica Vasilica Dăncilă să mai aibă puțină decență și să nu facă asta. Sper! Dar depinde de presiunile la care este supusă și depinde de ceea ce vor face secretarii de stat. Pentru că observ că din nou domnul Tudorel Toader se spală pe mâini și încearcă să nu gireze o astfel de acțiune. Responsabilitatea oricum va fi totală din partea tuturor. Probabil că grupurile de interese din PSD (inclusiv amicii închiși ori cei cu dosare) pun presiune pe Guvern, să dea această ordonanță.

Pentru România ar fi un mare pas înapoi. Aici nu-i vorba că scapă unul, doi, zece, 50, 100 de oameni. E vorba despre impactul emoțional, despre exemplul pe care-l dă. Practic, e greu să spui că faptele de corupție mai pot fi pedepsite, în momentul în care practic anulezi coerciția penală pentru astfel de fapte. Așa, oricine va ajunge la putere va putea să dea o ordonanță de urgență sau o hotărâre de Guvern, ori să inițieze o lege care să-i anuleze lui posibile incompatibilități sau posibile fapte penale săvârșite într-o anumită perioadă. Așa ceva va duce România în zona țărilor din America de Sud, unde grupările de interese din Mexic, Columbia sau Venezuela își puneau la putere parlamentari sau chiar partide politice, care apoi dădeau legi pentru a le facilita pe de o parte exportul de țigări, pe de altă parte producția de tutun, de ceai sau pur și simplu să încerce să creeze o legislație mai laxă pe subiectele de crimă organizată, scăzând numărul anilor de pușcărie ori condamnările.

Asemenea lucruri ar da un exemplu extrem, extrem de prost și ar arăta o Românie care nu mai are legătură cu statul de drept, care este derapată și deraiată de la ceea ce înseamnă stat de drept. Practic, din momentul ăla, ne situăm în afara Europei comune. Dacă se întâmplă acest lucru, va fi clar că vom vorbi despre o ordonanță dată cu dedicație”, a detaliat realizatorul de la Realitatea TV.

Întrebat dacă se așteaptă la o nouă intensificare a protestelor, poate chiar ca în februarie 2017, în ipoteza în care temerile legate de OUG vor deveni realitate, Rareș Bogdan și-a pus speranțele în președintele Klaus Iohannis, care ar putea bloca planurile Executivului, la fel ca la începutul anului 2017.

„Cu siguranță, nervozitatea populară ar fi foarte mare. Dar eu deși am foarte mare încredere de la populația României, nu de la ei am așteptări de reacție. Populația României reacționează în momentul în care are lideri. Primul care trebuie să aibă o reacție consistentă și coerentă este președintele României. Pentru că protestele au fost foarte puternice în momentul în care președintele a intrat în Guvern pe subiectul elefanților, iar apoi când a ieșit în stradă.

Deci cred că e un moment în care cel care poate arăta gravitatea chestiunii este președintele României (nu jurnaliștii, analiștii sau organizațiile civice), președinte care are șansa să se poziționeze definitiv ca susținător total al luptei anticorupție”, a încheiat Bogdan.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *