Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan aduce un omagiu marți liderului liberal Ion I.C. Brătianu, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la nașterea acestuia. Spune în postarea sa faptul că Brătianu a fost de cinci ori prim- ministru, un om vizionar care a contribuit la modernizaraea României.
„Astăzi, celebrăm 160 de ani de la nașterea lui Ion I.C. Brătianu, un lider emblematic al Partidului Național Liberal, cu o carieră politică impresionantă, fiind de cinci ori prim- ministru, un vizionar care a contribuit determinant la dezvoltarea și modernizarea țării noastre.Astăzi, onorăm moștenirea lui Ion I.C. Brătianu și nu putem să vorbim despre el fără să amintim contribuția sa esențială la formarea României Mari, Reforma agrară și electorală, Constituția din 1923 care a fost una din cele mai liberale constituții din Europa la acea vreme și dezvoltarea infrastructurii României.”, a transmis acesta.
Ion I.C. Brătianu, fiul fondatorului Partidului Național Liberal, Ion C. Brătianu, s-a născut la 20 august 1864, în județul Argeș. De profesie inginer, acesta intră în scena politică în anul 1895, fiind ales deputat de Gorj, conform Historia. Ocupă pe rând funcțiile de ministru al Lucrărilor Publice, interimar la Ministerul de Externe şi Ministru de Interne, urmând mai apoi să devină lider al grupului tinerilor liberali.
Liberalii în frunte cu Brătianu au guvernat Regatul României timp de șase ani, remarcându-se prin inițierea a numeroase proiecte: reforma agrară, Constituția , legea electorală, modernizarea economiei, îmbunătățirea politicii externe, adaptându-se la noua realitate impusă de Primul Război Mondial.
Liderul liberalilor a avut și o influență mare asupra Regelui Ferdinand, fiind numit de către opoziție și „regele neîncoronat”.
Sfărșitul guvernării liberale a fost unul tumultos, din cauza crizei dinastice provocate de prințul moștenitor Carol al II-lea, care a renunțat la prerogativele de moștenitor al Coroanei. La 27 martie 1926, Ionel Brătianu, așa cum îl numeau apropiații, depune mandatul, spunând că PNL pleacă de la guvernare „cu conştiinţa senină a datoriei împlinite”.
La 24 noiembrie 1927, spre surprinderea opiniei publice, liderul liberal se stinge din viață la 63 de ani, fiind înmormântat la Florica, județul Argeș.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News