Skip to content
Europa

Rareș Bogdan: Dacă totul merge bine în zilele astea la Bruxelles, muncitorii români vor putea cere ajutor de șomaj în statele unde lucrează

Inquam Photos / George Calin

Europarlamentarul Rareș Bogdan a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care se arată încântat de perspectiva ca muncitorii români să poată cere ajutor de șomaj în statele unde lucrează. Europarlamentarul a spus că votul pentru acest proiect este programat săptămâna viitoare la Bruxelles.

„Dacă totul merge bine în zilele astea la Bruxelles, muncitorii români vor putea cere ajutor de șomaj în statele unde lucrează, după un stagiu de 3 luni. Avem discuții încinse pentru a obține cât mai multe drepturi pentru cei care muncesc în țările UE. După cum știți, săptămâna viitoare avem în plen o Rezoluție privind protecția lucrătorilor sezonieri, iar contribuția Delegației EPP România este decisivă. Nu vă plictisesc cu detaliile procedurale și conținutul integral al Regulamentelor ce trebuie schimbate! Sunt multe prevederi inacceptabile în actuala legislație europeană. Noi vrem, însă, să ne asigurăm că statele membre știu că au responsabilitatea de a avea sisteme de securitate socială stabile, cu măsuri realizabile și aplicabile imediat în cazul unei crize. Noi dorim revizuirea regulamentelor, dar avem nevoie ca președinția actuală și viitoare a Consiliului să colaboreze cu Parlamentul și Comisia Europeană eficient – acesta este cuvântul de ordine: EFICIENȚĂ! Vorbim aici despre protecția socială a TUTUROR cetățenilor UE, vorbim despre combaterea abuzurilor asupra lucrătorilor mobili. Dar și despre faptul că statele UE trebuie să facă operațional sistemul electronic de informații în materie de securitate socială.
Nu în ultimul rând (altă contribuție a Delegației EPP România, în special a lui Gheorghe Falcă, dar vreau să-i amintesc și să le mulțumesc și lui Traian Băsescu, Eugen Tomac și Loránt Vincze), cerem ca Autoritatea Europeană de Muncă să devină funcțională, pentru a include pe agenda sa problematica sezonierilor, să se asigure că legislația este respectată, nu ignorată. Atâta câtă este!
Totodată, noi credem că agențiile de recrutare și angajatorii trebuie să ofere condiții mai bune. De pildă, să pună la dispoziție locuințe la standardul de sănătate și siguranță din țara membră. O afirm cu toată tăria: sezonierii sunt o categorie vulnerabilă. Sunt oameni și nu mai trebuie supuși abuzurilor!
Vă mai spun doar că proiectul de regulament se concentrează pe cinci domenii: prestații de șomaj, prestații de îngrijire de lungă durată, acces la prestații pentru persoane inactive din punct de vedere economic, prestații familiale și legislație aplicabilă pentru lucrătorii detașați și persoanele care lucrează în două sau mai multe state membre.
Vă țin la curent! Votul este programat săptămâna viitoare, la Bruxelles”, a scris Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *