Rareş Bogdan despre aderarea la Schengen: Nehammer măcar să vină cu un anunț. Câştigul pentru România ar fi foarte mare

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, a declarat că sunt în continuare negocieri pentru intrarea României în Schengen şi cu graniţele terestre şi se speră la un anunţ în 6-7 martie, când lideri europeni vor fi la Bucureşti la Congresul Partidului Popular European.

Intrarea României în spațiul Schengen terestru ar reprezenta un câştig foarte mare pentru România, de 1% din PIB, a precizat liderul liberal.

“Vom putea vedea oamenii care se vor întoarce acasă de Paște că vor avea un alt statut pe aeroport. Sper că acest lucru le va da șansa de a deveni ambasadori a ceea ce s-a întâmplat în această perioadă. Nu putem să minimalizăm faptul că suntem membri Schengen. Putem da vize Schengen. Acum, noi vom putea elibera vize Schengen pe toate consulatele noastre. Noi, românii, nu vom mai sta la cozile din aeroport. Suntem membri Schengen și urmează negocierile. Ne dorim să avem un anunț exceptional la întalnirea care va avea loc la Bucuresti cu membrii PPE începând de pe 5 martie până pe 8 martie. Nu știu dacă se va reuși acest lucru dar nu ascund că lucrăm la asta. Dacă tot vine Karl Nehammer, măcar să vină și cu un anunț. Poate fi o intrare în 2024 in Schengen. Sperăm la un anunţ care să ne bucure, la congresul EPP”, a spus Rareş Bogdan la Antena 3.

“Sunt curios ce va răspunde domnul Nehammer când va fi întrebat de jurnalişti despre intratea terestră a României în Schengen. Dar se poate, vă invit să ii intrebați”, a adăugat el.

Rareş Bogdan a precizat că în data de 29 decembrie chiar şi lui i-a scăzut încrederea că “vom mai intra în Schengen”.

“Preşedintele Ciucă a stat pe 30 decembrie până pe la 1 noaptea, alături de Cătălin Predoiu, care conducea negocierile împreună cu Luminița Odobescu, Iulia Matei și Emil Hurezeanu. M-am bucurat foarte mult să văd votul forțat de președinția spaniolă. Acest acord înseamnă ca suntem stat membru. Urmează reglajul fin. Câştigul pentru România ar fi foarte mare, de 1% din PIB”.

Acesta şi OECD sunt ultimele mari proiecte pe care România le are de îndeplinit, a mai spus Rareş Bogdan.

“Am văzut cele două mari proiecte post-decembriste, aderarea la NATO și intrarea în UE care ne asigură un statut în Europa și finanțări de peste 90 miliarde euro. În acest moment Romania stă relativ relaxantă, pentru ca avem umbrela NATO. Dacă rezolvăm si problema OCDE şi aderarea terestră la Schengen, putem spune că am rezolvat cele 4 mari proiecte importante pentru România”.

Prim-vicepreşedintele PNL a subliniat şi faptul că România este “ţară net beneficiară” în cadrul UE.

“Am luat 93 de miliarde de la UE si am contribuit doar 26. Asta pentru cei care încearcă să aducă manipulări ordinare privind aderarea la UE.  Suntem țară net beneficiară. Noi încasăm 2.3 miliarde euro subvenție pentru agricultură. Fermierii primesc subvenții din bani de la UE. Credeți în Europa, România este parte a Europei. Cele mai puternice regiuni multiculturale sunt în România, regiunea Dobrogea. Am renovat şcolile cu bani europeni. Românii au șansa să lucreze în Europa, tocmai pentru că suntem membri UE. Trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să le spunem oamenilor despre bani europeni și cum li s-a schimbat viața prin bani investiți în infrastructură, educație, transporturi și multe alte domenii importante”, a mai spus el.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: