Skip to content
Politică

Rareş Bogdan îi face culoar lui Cîţu: Nu cred că voi candida la şefia PNL. E greu de la Bruxelles să conduci un partid

Inquam Photos/George Calin

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, nu crede că va candida la preşedinţia partidului deoarece este greu să conducă formaţiunea politică de la Bruxelles şi cel mai probabil va susţine o echipă.

“Nu m-am gândit încă, dar nu cred. Cred că voi susţine o echipă, nu neapărat să fiu eu pentru că e greu de la Bruxelles să conduci un partid. (…) Nu sunt 100% convins, dar sunt aproape convins că voi susţine o echipă care să înţeleagă că PNL nu trebuie să ajungă la soarta PNŢ, că PNL trebuie să rămână un partid de minim 25-30%, că PNL trebuie să facă ceea ce trebuie, adică să guverneze. Nu cred că astăzi trebuie să discutăm despre asta. Noi cei din partid dacă suntem conştienţi trebuie să ne punem în spatele lui Florin Cîţu ca premier şi să îl susţinem în actul de reformă şi să îl împingem chiar în actul de reformă”, a afirmat Rareş Bogdan.

Politicianul nu ştie dacă Florin Cîţu va candida la preşedinţia PNL, dar crede că ar trebui să facă parte din conducerea partidului. Rareş Bogdan nu exclude varianta ca Ludovic Orban să rămână în continuare preşedinte ”dacă înţelege să construiască o echipă în care şi ceilalţi au ceva de spus”.

Dar el nu a exlus şi candidaturi ale lui Florin Cîţu, ale cuiva din Ardeal, poate Emil Boc. ”Şi Ilie Bolojan e un om de acţiune, un om bun”, a mai transmis prim-vicepreşedintele PNL.

Rareş Bogdan a declarat duminică, la Prima TV, că unii devin invidioşi atunci când văd un personaj volubil, care comunică uşor. “Unii, când văd un personaj cunoscut, volubil, care comunică relativ uşor, care are o anumită simpatie publică, apare în încrederea populaţiei, unii poate devin invidioşi sau se tem. Eu le-am explicat acelor unii că nu e cazul, pentru că eu nu candidez la preşedinţia partidului”, a afirmat Rareş Bogdan.

Întrebat dacă se referă la Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele PNL a răspuns: “Nu neapărat Ludovic, poate oameni din jurul său şi s-a lăsat influenţat. M-am simţit puţin dat deoparte după alegerilor parlamentare. Dacă vă uitaţi pe pagina partidului, nu o să vedeţi nicio poză cu Rareş Bogdan în doi ani de zile şi multe alte chestiuni”.

El a mai fost întrebat şi dacă se aştepta să îi fie propusă o candidatură la Primăria Capitalei. “Nu, pentru că am renunţat împreună cu Ludovic. Noi am fost testaţi amândoi, stăteam bine şi am considerat că pentru Bucureşti opţiunea cea mai sigură de a o îndepărta pe Gabriela Firea şi pe PSD din administraţie este Nicuşor Dan, pentru că altfel Nicuşor lua opt la sută ca independent. Avea un nucleu de opt la sută pe care cu greu l-am fi rupt şi eu, şi Ludovic sau alt candidat, Violeta Alexandru din partea noastră”, a explicat Rareş Bogdan.

El a dezvăluit că i-a fost propusă şi o funcţie de ministru. “Mi-a propus în primul guvern, s-a discutat pentru al doilea guvern. În primul guvern Ludovic a fost extrem de deschis. Mi-a făcut propuneri de trei, mi-a zis gândeşte la asta şi două ministere, unul trebuia să stau de vorbă şi cu preşedintele pentru el, iar celălalt era strict în apanajul lui. Nu spun mai multe. Şi am spus: Ludovic, abia am ajuns la Bruxelles, am luat un mandat acolo”, a precizat Rareş Bogdan.

El consideră că Florin Cîţu ar trebui să candideze pentru o funcţie în conducerea PNL. “Treaba lui dacă candidează, nu ştiu ce face. Ar trebui să candideze pentru o funcţie în conducerea partidului, adică la vicepreşedinte. Poate să fie prim-vicepreşedinte, preşedinte executiv, preşedinte”, a precizat Rareş Bogdan.

El nu exclude ca Ludovic Orban să continue în fruntea PNL, dar cu anumite condiţii. “Sau poate să fie Ludovic, dar trebuie să înţeleagă că trebuie să îşi construiască o echipă în care şi ceilalţi să aibă un cuvânt de spus, adică să fie mai puţin – eu am folosit o exprimare pe care am regretat-o, eu vorbesc frumos, nu înjur – să fie mai puţin autocratic, să împartă puterea. Adică şi un preşedinte executiv sau prim-vicepreşedinţii să aibă putere. Deocamdată, are prima şansă, dar asta nu înseamnă că nu se poate construi o alternativă. deocamdată există, poate să candideze Florin Cîţu, poate să candideze cineva de Ardeal. Poate Emil Boc, de ce nu? Şi Ilie Bolojan e un om de acţiune, un om bun”, a mai transmis prim-vicepreşedintele PNL.

Rareş Bogdan a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale din 2024, afirmând că este prea devreme să vorbească despre acest lucru, dar că în mod cert PNL va avea candidat propriu în acea cursă electorală.
Sunt foarte tânăr şi mai am încă multe de învăţat. E devreme să vorbim despre asta. PNL va avea cu siguranţă un candidat. Am văzut că sunt lideri, inclusiv în coaliţie, care îşi închipuie că PNL nu va avea candidaţi şi că vom merge după modelul Alianţei DA şi noi mergem pe premier şi ei merg pe preşedinte. (…) Eu nu susţin decât un PNL-ist. Încă nu e anunţat, poate să fie Ludovic Orban, poate să fie un altul, poate să fie Emil Boc, poate să fie Ilie Bolojan, poate să fie oricine din PNL. PNL are nevoie de un candidat la prezidenţiale puternic”, a mai transmis Rareş Bogdan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *