Skip to content
Politică

Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, într-un război de totul sau nimic. Ce riscă dacă vor pierde lupta cu Ludovic Orban

Inquam Photos / George Călin

Europarlamentarul Rareș Bogdan și deputatul Robert Sighiartău au lansat mai multe atacuri la adresa lui Ludovic Orban și au intrat într-un război de totul sau nimic cu actualul președinte PNL. În lupta lor, nu au fost susținuți direct de niciun lider PNL din țară, chiar dacă nemulțumiri în partid există, ceea ce l-a determinat pe Rareș Bogdan să facă un mic pas înapoi. Tot Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au încercat o mică răzvrătire în PNL și după alegerile parlamentare, când au apărut în presă informații că ar fi încercat să organizeze o ședință BNP fără acordul lui Ludovic Orban.

Declarația lui Alin Tișe, de zilele trecute, arată că Bogdan și Sighiartău nu se bucură de susținerea liderilor PNL din Vestul țării. „(…) nu vreau să înlocuiesc pe cineva cu altcineva doar pentru că îi vânează scaunul de mult timp. Sau pentru că are costume mai frumoase și este mai tânăr”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. Chiar dacă n-o spune direct, putem remarca mesajul cu subînțeles pentru Bogdan-Sighiartău.

Ludovic Orban nu e deloc într-o poziție confortabilă, chiar dacă Rareș Bogdan și Robert Sighiartău par fără susținere în partid. Și de ce ar trebui să se grăbească Emil Boc sau Ilie Bolojan să iasă cu atacuri la adresa lui Ludovic Orban, din moment ce nimeni nu știe când va fi congresul? Ambii sunt conștienți că drumul spre putere se construiește prin jocuri de culise, nu prin declarații spumoase în presă. Politica de gherilă pe care o vedem la membrii PNL mai tineri nu reflectă deloc modul în care funcționează partidul, concentrat mai mult pe negocieri și consens decât pe război de uzură. Prin urmare, adevăratul pericol pentru Ludovic Orban îl reprezintă cei care astăzi aleg să rămâne la locul lor și să caute voturi pentru o eventuală schimbare a conducerii partidului.

Rareș Bogdan a încercat miercuri să mai îndulcească acest conflict și a spus că regretă expresia „i s-a umflat capul”, referitoare la Ludovic Orban. Nu a spus că ar dori să ajungă la o înțelegere, dar a precizat „nu am cu el ca om ceva. E o persoană plăcută, putem bea ristretto împreună, un ceai”. Drumul pe care a pornit este unul de totul sau nimic. Ori va căuta un candidat la șefia PNL, ori își va asuma candidatura. Dacă va face un pas în spate și va renunța la atacuri, atunci își va pierde toată credibilitatea în partid, după două tentative eșuate.

Cum niciun lider din Vest nu intenționează momentan să-și asume o luptă împotriva lui Ludovic Orban, Rareș Bogdan și Sighiartău ar putea să încerce să-l convingă pe premierul Florin Cîțu, deși nu este deloc cel mai bun candidat pentru o astfel de funcție. Greu de crezut că Florin Cîțu îl va trăda pe Ludovic Orban. În orice caz, cu o astfel de trădare nu va ajunge departe. Premierul României nu are nici experiența negocierilor de culise, nu cunoaște nici toate filialele din țară și nici nu are flerul de a mobiliza oameni în jurul său. Și nu peste mult timp, Florin Cîțu va ajunge cel mai criticat politician din țară, deoarece nemulțumirile oamenilor cresc de la o zi la alta, vedem deja câteva proteste.

Rareș Bogdan sau Robert Sighiartău vor trebui să-și asume riscul de a candida, dacă nu vor găsi pe nimeni care să reprezinte tabăra lor. Unul dintre ei va trebui să meargă până la capăt, altfel nu vor mai avea credibilitate în partid. Au pornit un război în care toată lumea din PNL își joacă viitorul politic și tot ceea ce contează e cine va rămâne în picioare după congres.

Dacă acum se îngroapă acest conflict din PNL, care a ajuns deja la runda a doua, la următorul congres PNL, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău vor avea mari probleme să mai convingă pe cineva și riscă să devină aripa instabilă de care va fugi toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *