Rareș Bogdan și Siegfried Mureșan vor fi pe lista PNL-PSD la alegerile europarlamentare

Rares Bogdan si Siegfried Muresan

Manfred Weber, președintele Partidului European, a anunțat marți la București într-o conferință comună cu Nicolae Ciucă că Rareș Bogdan și Siegfried Mureșan vor fi pe lista PNL-PSD la alegerile europarlamentare.

El a spus că PNL va mai avea și alți candidați puternici. PSD și PNL nu au făcut publică nici acum lista completă a candidaturilor la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie. Cele două partide au decis că vor avea o listă comună de candidați.

Amintim că PNL găzduiește în aceste zile la București congresul Partidului Popular European, la care e de așteptat ca Ursula von der Leyen să fie desemnată candidata popularilor pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene.

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan este unul dintre cei 4 prim-vicepreședinți ai PNL și se află la orimul mandat de europarlamentar în Parlamentul European. A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a început să lucreze în presă în 2004, ca fondator al cotidianului Ziua de Cluj. A devenit apoi asociat cu postul de televiziune Realitatea TV.

Rares Bogdan
Sursa foto: captură videoSiegfried Mureșan

Siegfried Mureșan

A absolvit Academia de Studii Economice din București în anul 2004. A continuat studiile cu un Master în Științe Economie și Management la Universitatea Humboldt din Berlin pe care l-a finalizat în anul 2006. După terminarea studiilor, Siegfried Vasile Mureșan a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei pentru a face parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. După stagiu, a fost numit consilier al președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani. În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat în Parlamentul European până în 2011.

În anul 2011 obține prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale al Partidului Popular European (PPE), iar în ianuarie 2014 devine consilier politic principal al PPE. Tot în 2014 se înscrie în Partidul Mișcarea Populară și este ales președinte al organizației de tineret. Candidează la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, situându-se pe poziția a doua pe listele PMP. În urma alegerilor, obține un mandat de cinci ani în Parlamentul European. În noua configurație a legislativului european, este ales vicepreședintele Comisiei pentru bugete, membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și membru în Delegația Comisiei parlamentare de cooperare UE – Republica Moldova. În 22 ianuarie 2015, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, anunța că Siegfried Vasile Mureșan a fost desemnat purtătorul de cuvânt politic al PPE. Începând cu data de 7 mai 2018, se alătură Partidului Național Liberal, cel mai mare partid membru al PPE din România.

Siegfried Mureşan
Sursa foto: Siegfried Mureşan

La scurt timp după alegeri, în data de 5 iunie 2019, Siegfried Vasile Mureșan a fost votat vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, cel mai mare grup politic din legislativul european, cu 141 de voturi din 158 de voturi valabil exprimate.

În data de 19 septembrie 2019, Grupul PPE din Parlamentul European a hotărât că Siegfried Vasile Mureșan, în calitate de vicepreședinte, va coordona activitatea grupului în domeniile buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar. În octombrie 2021, Mureșan a fost reales în funcția de vicepreședinte al Grupului PPE.

Femeia care va fi „cu siguranță” pe lista liberalilor

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că pe lista comună pentru alegerile europarlamentare a PNL şi PSD se va regăsi numele actualului comisar european din partea României, Adina Vălean. Ciucă susţine că cele două formaţiuni politice îşi doresc ca lista să fie deschisă de o femeie care ”nu este obligatoriu” să fie independentă din punct de vedere politic.

„Ne dorim ca această listă comună să aibă în frunte o femeie”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri seară, la Antena 3.

Cine este Adina Vălean

În vârstă de 55 de ani, Adina Vălean este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.

Sursa foto: Facebook / Adina Vălean

Comisar european pentru transporturi

Începând cu decembrie 2019 Adina Vălean este comisar european pentru transporturi în Comisia von der Leyen.

Printre responsabilitatile sale in calitate de comisar european pentru transporturi se numara si atingerea obiectivului zero poluare, cu accent pe atenuarea impactului transporturilor asupra climei și mediului, modernizeze sistemele de transport, finalizarea rețelei transeuropeană de transport, respectarea celor mai înalte standarde de siguranță, etc.

În ianuarie 2017, este aleasă președinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), devenind astfel primul eurodeputat român care deține o asemenea funcție importantă. În timpul mandatului de președinte al comisiei ENVI, s-au votat, s-au negociat și s-au adoptat cele mai importante proiecte legislative în perspectiva limitării emisiilor de CO2 la vehicule, pachetul de economie circulară și strategia privind plasticul de unică folosință.

Adina Vălean a reprezentat Parlamentul European în negocierile interinstituționale cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, precum și la diverse conferințe mondiale până la încheierea mandatului de președinte în iulie 2019.

La alegerile europene din mai 2019, a obținut un nou mandate si a fost aleasă președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie.

Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vice-președinte al Parlamentului European, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE). A fost membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie și membru al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii, precum și membru supleant în Comisia pentru comerț international. Proiectele ei s-au axat pe telecomunicații, energie și industrie. Activitatea sa din acea perioadă s-a concentrat pe două inițiative majore ale Comisiei Europene: Piața Unică Digitală și Uniunea Energetică.

Ca membru al Comisiei pentru comerț internațional, Adina Ioana Vălean a fost implicată îndeaproape în negocierile pentru Acordul Transatlantic, ale cărui beneficii le-a susținut de la început. Cu un angajament puternic față de economia digitală, antreprenoriat și inovare, a fost aleasă în board-ul Forumului European pentru Internet, precum și în board-ul platformei knowledge4innovation. Adina Vălean este co-președinte al Forumului pentru mobilitate și societate, în cadrul căruia promovează competitivitatea industriei auto europene.

Până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Are studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate.  Din 1999 până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”.

A intrat în PNL în 1999.

Între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Naționl Liberal. In 2000 a fost director executiv adjunct al campaniei electorale pentru alegerile generale,

În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale.

Între 2004-2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova.

Adina Ioana Vălean a fost vicepreședinte al Alianței Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE – grupul liberal).

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: