Rareș Mănescu, șeful campaniei lui Geoană, finanțat de Dragoș Dobrescu din „Grupul de la Dubai și Monaco”

Mircea Geoană, sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Campania lui Mircea Geoană pentru alegerile prezidențiale este coordonată de Rareș Mănescu, care la rândul său este finanțat de Dragoș Dobrescu, cel mai cunoscut membru al grupării informale de politicieni și afaceriști cunoscută drept „Grupul de la Dubai și Monaco”, au declarat surse politice pentru aktual24.ro. Gruparea se folosește în acest moment și de Crin Antonescu pentru a-l ajuta pe Geoană să își mărească șansele de a deveni președinte.

Rareș Mănescu, fost primar al Sectorului 6, se află în spatele organizației „România Renaște”, platforma care își asumă deschis susținerea lui Mircea Geoană și strânge semnături pentru candidatura acestuia, au precizat sursele.

„Oamenii care coordonează jucăria electorală a lui Geoană sunt nimeni alții decât soții Rareș și Ramona Mănescu, el fost primar la sectorul 6 și ea fost europarlamentar, ambii dați afară din PNL”, a informat publicația Cațavencii încă din luna iulie.

Între timp, Mănescu a devenit șeful de campanie al lui Geoană, au adăugat sursele aktual24.ro.

Între Mănescu și Crin Antonescu este o relație veche și strânsă de prietenie, relația fiind de altfel de mare notorietate. În perioada în care Crin Antonescu a condus PNL, Mănescu a fost numit secretar general al PNL, iar soția sa, Ramona Mănescu, a ajuns ministru al Transporturilor și europarlamentar.

Relevanța pentru relația strânsă dintre Mănescu și Antonescu este o dezvăluire făcută de jurnalistul Cornel Nistorescu în 2013.

„Susținerea Ramonei Mănescu pentru postul de ministru al Transporturilor este o acțiune care îl poate defini pe Crin Antonescu. (…) Am vorbit și eu cinci minute cu acest domn cu aer de interlop (Rareș Mănescu – n.red.), pe vremea când turna șefilor săi în pahare. La un restaurant al unui general liberal, Corneliu Dobrițoiu (astăzi generalii nu mai au armată, nu mai au trupe, nu mai au valeți. Au baruri, restaurante, firme de casă și, de regulă, învârt imobiliare!). Acest Rareș Mănescu a venit la mine și a început să pledeze cauza soției sale, o fată bună, de perspectivă, care trebuie ajutată. Nu subiectul discuției m-a șocat, cât comportamentul insului. Ce vreau să spun? Acest personaj este prietenul la cataramă al președintelui PNL, președinte al Senatului și vânătorul onoarei supreme – aceea de a ajunge președintele României. (…) Cum poate să aibă un asemenea prieten care împinge cuvintele ca pe niște roți de tractor, care judecă greoi și chinuit, care face propoziții de vai și amar? Cu Rareș Mănescu poate juca rummy, bridge și, eventual, poker. La Monte Carlo, la Cannes (înțeleg că au fost împreună). Se pot duce și pe iahtul lui Dragoș Dobrescu, se pot întâlni și cu Sorin Blejnar sau cu Elena Udrea”, scria Nistorescu în Cotidianul.

Nistorescu a scos atunci în evidență și relația strânsă dintre Mănescu, prietenul lui Crin Antonescu, și Dragoș Dobrescu, membru al „Grupului de la Monaco”. Nistorescu spunea că Mănescu este „valetul” lui Dobrescu.

„Încă nu și-a dat drumul în marile proiecte imobiliare la care, alături de Dragoș Dobrescu, este dacă nu artist, măcar valet fidel. În schimb, Rareș Mănescu a început să apară tot mai des în spatele lui Crin Antonescu în momentele în care acesta se trezea cu un microfon în față și începea să ridice colțul gurii pentru a scăpa propoziții de ironic și șmecher ‘înțelept al neamului’ (expresie favorită folosită pentru a-i desemna pe cei care nu ajung la înălțimea ideilor sale, adică pe proști) și de favorit al electoratului cu studii”, mai scria Nistorescu.

În 2017, Rise Project a publicat un amplu material privind „tunurile imobiliare” pe care Ramona Mănescu le-ar fi dat alături de „magnatul imobiliar” Dragoș Dobrescu.

„Operațiunile imobiliare ale lui Dragoș Dobrescu, încărcate de șpăgi și abuzuri, au băgat doi primari de sector la închisoare.

De fapt, doar doi primari din București au făcut vreodată pușcărie pentru retrocedări frauduloase: Cristian Poteraș și Neculai Onțanu. Și amândoi din cauza terenurilor retrocedate lui Dragoș Dobrescu.

Dobrescu nu a fost, însă, niciodată pus sub acuzare. Trăiește într-un anonimat disproporționat față de averea pe care o are și față de materia primă din care a crescut această avere: terenurile statului român”, sublinia Rise Project.

Legătura Crin Antonescu – Dragoș Dobrescu – Mircea Geoană

Sursele aktual24.ro au menționat că fostul lider al PNL, Crin Antonescu, este impulsionat de Rareș Mănescu să joace în favoarea lui Mircea Geoană. Mănescu, la rândul său, ar fi bine motivat în acțiunile sale de către Dragoș Dobrescu.

De altfel, există și legături directe între Crin Antonescu și Dragoș Dobrescu. În 2016, agenția news.ro a relatat, citând surse judiciare, că există suspiciunea că Dragoș Dobrescu ar fi plătit cea mai mare parte din apartamentul de lux cumpărat în urmă cu câțiva ani de Crin Antonescu și Adina Vălean. Conform denunțului fostei nore a lui Virgil Măgureanu, jumătate din acest apartament ar fi fost plătit de soții Antonescu, restul fiind suportat de compania de salubritate Romprest. Antonescu a fost audiat atunci ca martor de către procurorii de la DNA Ploiești.

Astfel ar putea fi explicate atacurile violente ale lui Antonescu din ultima perioadă la adresa actualului șef al PNL și candidat la Președinție, Nicolae Ciucă.

De asemenea, în campania lui Geoană a fost cooptat discret și un mai vechi apropiat al acestuia, Marian Vanghelie. Vanghelie, la rândul lui, intenționează să o implice și pe o mai veche pesedistă, marginalizată de câțiva ani, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Învățământului.

În 2021, Marian Vanghelie a fost condamnat, în primă instanță, de Tribunalul București la 11 ani și 8 luni închisoare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

În ce-l privește pe Dragoș Dobrescu, Curtea de Apel a decis în 2023 că faptele de care este acuzat s-au prescris, însă în luna ianuarie a acestui an, doi judecători de la ÎCCJ au decis reluarea procesului, invocând ordonanța Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care spune că faptele care aduc atingere intereselor Uniunii Europene, dar și cele de corupție, nu se prescriu.

Potrivit DNA, în contextul desfășurării unor lucrări în București la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), în perioada 20 – 26 iunie 2013, Dragoș Dobrescu ar fi pretins de la Pier Luca Canino suma de 1.000.000 euro, plătibili în decursul a patru ani, în schimbul exercitării influenței pe care a pretins că o are asupra primarului Sectorului 6 la acea vreme, Rareș Mănescu, pentru obținerea cu ușurință a avizelor necesare lucrărilor.

Dobrescu ar mai fi promis că vor fi soluționate favorabil și plângerile cetățenilor riverani nemulțumiți de modalitatea în care se derulau lucrările respective.

Conform anchetatorilor, pentru a fi ascunsă adevărata natură a banilor, aceștia urmau să fie remiși prin intermediul unei societăți controlate de avocatul Doru Boștină, sub forma unor servicii fictive de „mentenanță”.

„În această modalitate, la data de 9 septembrie 2013, ar fi fost transferați în contul unei societăți administrate de primul dintre inculpați o primă tranșă, în valoare de 547.000 lei, bani care, ulterior, au fost retrași sub formă de cash”, explica DNA.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: