Skip to content
Republica Moldova

Rasismul din Ditrău, în presa internațională. Euronews: Localnicii spun că se tem că imigranții le vor pune în pericol siguranța

Featured Video Play Icon

Autoritățile române investighează un caz de discriminare după ce 350 de săteni din Ditrău, județul Harghita, au protestat împotriva angajării a doi muncitori din Sri Lanka la o brutărie locală.

Cei doi brutari au fost angajați legal, printr-o agenție de recrutare, la o fabrică de pâine din Ditrău. Mai mulți localnici spun că se tem că imigranții vor pune în pericol siguranța și tradițiile culturale ale comunității.

„Să presupunem că alți antreprenori angajează … să zicem, șase lucrători străini în satul nostru”, a declarat o femeie. „După doi ani, acești șase își vor aduce familiile și după încă patru-cinci ani, vom fi înconjurați de oameni negri”. Ea a adăugat: „De asta ne este frică. Nu ne este frică de cei doi bărbați din Sri Lanka, ci de consecințe”.

Bende Sándor, membru al Camerei Deputaților, a susținut că întâlnirea nu a avut ca subiect rasismul, iar întregul caz pare „un conflict între proprietarii fabricii și localnici”. „Nu am observat tendințele xenofobe la această adunare”, a declarat Sándor. „Pare mai degrabă un conflict între proprietarii fabricii și localnici”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a depus o plângere pentru instigare la ură și discriminare. Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a condamnat atitudinea discriminatorie de la Ditrău.

Ambasada Sri Lanka la București a contactat brutăria pentru a verifica condițiile de viață ale celor doi lucrători și pentru a le oferi asistență consulară. De asemenea, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a solicitat efectuarea unor controale la brutărie.

„Ceea ce mă surprinde este atitudinea comunității locale față de faptul că două persoane vor să lucreze aici”, a spus Violeta Alexandru. „Poate uită că mulți români lucrează peste hotare și ar putea fi în situația de a fi tratați la fel.”

Angajatorii celor doi cetățeni din Sri Lanka au anunțat că nu vor ceda presiunii locale și nici nu-i vor concedia pe singalezi. Cu toate acestea, furia publică i-ar putea forța pe cei bărbați să se mute într-un alt sat, potrivit Digi 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *