Skip to content
Politică

Răspunderea magistraților: Boștinaru, pesimist în legătură cu Iohannis. Mesaj tăios pentru USR EXCLUSIV

wikipedia.org

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru (vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European) a acordat miercuri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care s-a arătat pesimist în legătură cu promulgarea legilor justiției (ce includ răspunderea magistraților) de către președintele Klaus Iohannis.

Pentru început, Boștinaru a elogiat adoptarea de către Parlament a prevederii ce reglementează mult mai dur decât până acum răspunderea judecătorilor și a procurorilor, subliniind că acest lucru ar fi trebuit să se producă de mult.

„Ceea ce a făcut ieri (marți – n.r.) Senatul în votul dat la răspunderea magistraților era un lucru care ar fi trebuit să existe de multă vreme, tocmai pentru ca pe de o parte să invite la o foarte temeinică fundamentare a sentințelor și a deciziilor din partea procurorilor și judecătorilor referitoare la justițiabili, iar pe de altă parte atunci când se vor fi produs erori judiciare, autorii lor să plătească ei pentru consecințele erorilor respective, și nu statul (respectiv bugetul public – cum se întâmplă la momentul în care vorbim, întrucât această lege urmează să acționeze după ce ea va fi promulgată).

În sfârșit, trebuie să reținem că această formă a răspunderii magistraților – care este extrem de concretă și nu mai lasă loc la interpretări, la ambiguități – va reprezenta o garanție în plus pentru justițiabilul român ca, atunci când se va afla în fața unui judecător sau a unui procuror, singurul criteriu în numele căruia aceștia vor decide privind viața, libertatea și bunurile sale va fi cel din textul legii, și nu va lăsa loc de interpretări, de compuneri, de opere literare, așa cum s-a întâmplat de atât de multe ori în România, de la punerea în aplicare a codurilor macoviste, la care – e adevărat – au avut contribuții mari și domnul Cătălin Predoiu, dar și fostul președinte al subcomisiei speciale parlamentare de la vremea respectivă – domnul Victor Ponta. Deci punem punct unei perioade în care ambiguitățile, interpretarea subiectivă și voluntarismul au permis numeroase erori judiciare, au permis ca unor oameni să le fie frânt destinul și după aceea, când au găsit într-un târziu repararea nedreptăților la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (pentru că doar acolo au putut – nicio instanță din România nu a judecat cazuri privind erori judiciare), aceste lucruri au fost plătite din bugetul public, iar autorul acestor erori judiciare și-au dus mai departe activitatea (unii dintre ei probabil au fost și promovați) sau trăiesc acum cu o frumușică pensie binemeritată pentru opera de deservire a justiției”, a explicat europarlamentarul PSD.

În același context, Victor Boștinaru i-a criticat vehement pe parlamentarii USR care au protestat și continuă să protesteze atât în Camera Deputaților, cât și în Senat, arătând ce ar fi pățit aceștia în legislativul comunitar de la Bruxelles și Strasbourg.

„N-am văzut atunci (pe vremea lui Predoiu – n.r.) protestul acesta de o violență fără precedent, care a adus o jignire. USR-ul a jignit mortal ideea de parlamentarism – pentru că ei și-au permis să transforme Parlamentul național într-un spațiu unde jignirea pare cel mai nevinovat gest. În Parlamentul European, gestul de tipul celor făcute de USR erau pur și simplu imposibile, dintr-un motiv simplu: dacă ai făcut un gest sau o acțiune care tulbură desfășurarea lucrărilor Parlamentului European, în secunda următoare aprozii te dau afară. De când sunt eu în Parlamentul European și până astăzi, nimeni nu și-a permis să se opună invitării la părăsirea de îndată a sălii – nu mai vorbesc de sancțiunea materială! Pentru că, dacă ai produs declarații sau atitudini care contravin codului de conduită și regulamentului Parlamentului European, ți se poate reține salariul de la 10 zile până la 30 de zile, plus interdicția de a participa la orice formă de activitate a Parlamentului – asta însemnând că nici măcar nu-ți mai apare numele pe lista parlamentarilor, iar cartela de vot îți este dezactivată electronic”, a detaliat PSD-istul.

În încheiere, Victor Boștinaru și-a exprimat pesimismul în ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, amintind că actualul președinte a preluat fără probleme sistemul de forță construit de către predecesorul lui de la Cotroceni, Traian Băsescu.

„Așteptările mele de la domnul președinte, după ce am văzut atâtea întâmplări cu domnia sa, sunt mai degrabă mici. Știu doar că, la finalul acestor tribulații (probabil retrimiterea la Parlament sau atacul la Curtea Constituțională), domnul președinte Iohannis nu va putea face decât un singur lucu: să promulge legislația așa cum a fost ea modificată, iar ea să intre în activitate. Dacă domnului președinte i-ar fi păsat vreo clipă de lungul șir de abuzuri, de natura din ce în ce mai represivă a sistemului construit cu migală de Traian Băsescu și preluat cu dragoste de domnul Klaus Iohannis, dacă i-ar fi păsat de drepturile omului, atunci domnia sa ar fi vorbit despre aceste lucruri – discret, cu moderație, sau ar fi invitat actorii instituționali să pună capăt acestor fapte. Și România n-ar fi trecut prin convulsiile din 2017, ci ar fi avut legislația deja adoptată. De aceea, sunt extrem de rezervat. Știu doar un lucru: că la finalul acestui proces, în mod cert va trebui să decidă promulgarea legislației respective”, a conchis Boștinaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *