Skip to content
Politică

Răspunderea magistraților – încotro? Norica Nicolai, verdict spinos în scandalul Firea-Tudose EXCLUSIV

cotidianul.ro

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai – președintele Consiliului Național al Alianței Liberalilor și Democraților – a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat că există speranțe pentru ca legea răspunderii magistraților să treacă într-o formă tranșantă și a dat un verdict spinos în scandalul dintre primarul general al Bucureștilor, Gabriela Firea, și premierul Mihai Tudose.

CITIȚI ȘI: UPDATE Legile justiției: Iordache pare să-și fi redescoperit coloana vertebrală

În legătură cu amendamentele intens dezbătute în comisia lui Florin Iordache privind obligativitatea statului de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva judecătorilor și procurorilor vinovați de abuzuri (detalii în linkul de mai sus), fostul procuror și avocat Norica Nicolai a subliniat că PSD trebuie să își mențină amendamentul privind obligativitatea, iar nu dreptul statului de a recupera prejudiciile de la magistrații dovediți drept abuzivi (această din urmă variantă găsindu-se în amendamentul propus de către UNJR).

„Eu zic că este absolut corect să impunem o obligație, iar prevederea să nu fie facultativă, pentru că altfel este – ca și până acum – absolut inexistentă”, a precizat vicepreședintele ALDE din Parlamentul European.

Totuși, Norica Nicolai a evitat să se pronunțe cu privire la ezitarea de care a dat dovadă până acum PSD.

„Nu știu de ce (a ezitat PSD – n.r.). Judecătorii sunt convinsă că nu-și doresc lucrul ăsta, dar nici nu putem anula răspunderea cuiva. Pentru nicio categorie profesională care stă sub semnul răspunderii nu există «posibilitatea» statului; întotdeauna statul «se îndreaptă» pentru recuperarea prejudiciilor. Deci nu putem institui o formulă discriminatorie și preferențială pentru un grup de cetățeni, pentru că încălcăm principiul nediscriminării”, a punctat eurodeputatul.

CITIȚI ȘI: Tsunami în coaliție: ALDE nu susține răspunderea magistraților în forma PSD. Cătăniciu a scos artileria grea

Solicitată să precizeze dacă nu cumva ar fi fost mai util ca formularea să fie nu „statul se îndreaptă cu acțiune în regres”, ci „statul este obligat să se îndrepte cu acțiune în regres”, Norica Nicolai a explicat: „Poți să nu folosești cuvântul «obligat»; poți să folosești sintagma: «se îndreaptă» și cu asta basta – asta înseamnă obligatoriu”.

Celălalt subiect discutat cu omul numărul 2 din ALDE România s-a referit la războiul dintre primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și prim-ministrul Mihai Tudose cu privire la presupusele intenții ale acestuia de a prelua Partidul Social Democrat. Deși nu a atacat fondul problemei, Norica Nicolai l-a atacat voalat pe șeful GUvernului, care nu respectă decizia municipalității de a organiza un târg de Crăciun sau altul.

„Nu e o dispută care să privească ALDE, din punctul meu de vedere; este o dispută care privește relațiile în cadrul Partidului Social Democrat. Nu am comentarii de făcut. Cert este însă că, din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile – generat de intenția Primăriei de a pune un târg de Crăciun – mi se pare deplorabil. Nu învinuiesc Primăria, dar învinuiesc comportamentul unor persoane care nu înțeleg că decizia aparține administrației locale în legătură cu acest lucru. Iar în măsura în care Primăria, pentru acest târg, a încheiat cumva contracte cu companii sau cu persoane care urma să-și realizeze activitatea comercială acolo, se va crea o mare problemă dacă acest lucru s-a întâmplat, pentru că acele persoane trebuie despăgubite pentru pierderile pe care le suferă”, a încheiat Nicolai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *