Skip to content
Politică

Răspunderea magistraților, încotro? Savaliuc arată marele câștigător din cazul Portocală EXCLUSIV

oradestiri.ro

Jurnalistul Răzvan Savaliuc a acordat marți seară o declarație pentru PSnews.ro în legătură cu două breaking news-uri ale zilei excluderea din magistratură a procurorului suspendat Mircea Negulescu „Portocală” și declarararea parțial neconstituțională de către CCR a modificărilor aduse la Statutul magistraților.

CITIȚI ȘI: UPDATE De ce i-a fost frică n-a scăpat: Negulescu „Portocală”, EXCLUS din magistratură

În legătură cu soarta lui Negulescu, Savaliuc a susținut că mutarea CSM era previzibilă, ținând cont de repetatele dezvăluiri mediatice legate de abuzurile pe care le-ar fi comis fostul magistrat de la DNA Ploiești. De altfel, Răzvan Savaliuc a dat de înțeles că presa este marele câștigător de pe urma excluderiilui Mircea Negulescu din magistratură. Mai mult: senior editorul de la Luju.ro a pledat pentru punerea sub acuzare a fostului procuror.

„Era de așteptat să se întâmple – și asta este nu pentru că justiția (în cazul acesta, CSM-ul) ar funcționa, ci pentru că a fost o presiune a presei, care și-a făcut datoria și a semnalat zi de zi abuzurile acestui procuror de la DNA. Dacă nu era presa insistentă și prolifică, cu dezvăluiri cutremurătoare despre Mircea Negulescu, care au scandalizat România, sunt convins că cei de la CSM nu făceau absolut nimic, însă au fost nevoiți – pentru a nu se compromite – să ia măsura ce se impunea.

Numai că lucrurile nu trebuie să se oprească aici. Eu unul nu văd cu ochi buni finalizarea carierei lui Mircea Negulescu doar prin sancțiune disciplinară. Faptele care au fost semnalate sunt de o gravitate enormă și ele trebuie cercetate penal. Trebuie să i se deschidă dosare penale acestui procuror, pentru a se stabili dacă a comis sau nu represiuni nedrepte, abuzuri împotriva persoanelor pe care le-a anchetat… Pentru că, la cum se lăuda el pe înregistrări («L-am ars pe Ștoalfă după 10 ani pentru că m-a înjurat de mamă»), este clar cum făcea acest individ dosare penale împotriva cui i se părea pata – el declarându-se un «distrugător de destine», a comentat Răzvan Savaliuc.

În legătură cu a doua chestiune, Răzvan Savaliuc i-a taxat pe acei membri ai Curții Constituționale a României care anterior au activat ca judecători sau procurori, arătând că, prin declararea parțial neconstituțională a Statutului magistraților, acești componenți ai CCR urmăresc „să-și apere propria piele”.

VEDEȚI ȘI: UPDATE S-a decis! / Cea mai sensibilă dintre legile justiției intră marți în dezbaterea CCR

„Mă așteptam la o asemenea soluție, din cauză că în Curtea Constituțională funcționează mai mulți foști magistrați – și într-un fel aceștia au simțit nevoia să-și apere propria piele. Din ce înțeleg eu, răspunderea magistraților va exista; doar că anumite aspecte din proiectul de lege au fost declarate neconstituționale, iar acestea vor trebui refăcute. Însă răspunderea magistraților este în toată lumea, este și în actuala legislație a României (numai că este într-o formă care o face ineficientă) și sunt convins că, într-un termen foarte scurt (de câteva luni), actuala guvernare va găsi și forma care să fie acceptată de Curtea Constituțională, astfel încât viitoarea lege a răspunderii magistraților să devină aplicabilă și eficientă”, a încheiat ziaristul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *