Skip to content
Politică

Scrisoarea unui profesor către Iohannis, după declarația umilitoare a prezidențiabilului

Un profesor de limba și literatura română din Buzău  i-a transmis o scrisoare deschisă prezidențiabilului Klaus Iohannis.

Dascălul s-a simțit jignit de afirmația  făcută de Iohannis în cadrul unei emisiuni televizate, potrivit căreia profesorii care nu au reușit să își cumpere mai multe case dintr-un salariu de dascăl „au avut ghinion”.

Cadrul didactic l-a atacat pe prezidențiabil, afirmând că dacă există în România vreun profesor ghinionist, acela este Klaus Iohannis.

„Stimate domnule profesor Klaus Werner Iohannis,

Numele meu este Cosmin Șontică, am 28 de ani și sunt profesor de limba și literatura română la o școală din municipiul Buzău.

Vă adresez această scrisoare ca răspuns la afirmațiile făcute de dumneavoastră în timpul unei emisiuni televizate, în cadrul căreia ați spus că profesorii din România care nu au reușit să își cumpere mai multe case din salariul de bugetar „au avut ghinion”.

În primul rând, aș vrea să vă spun că am primit cu amărăciune declarația Dumneavoastră. Personal, consider că, prin afirmațiile făcute, v-ați jignit profund (foștii) colegi de breaslă, poziționându-vă undeva deasupra tuturor celor care au ținut cândva și țin astăzi creta în mână. Știu că vă doriți mult să ajungeți președintele României, însă mai știu că șeful unui stat democratic ar trebui să fie un soi de „primus inter pares”, adică un „prim între egali”, ceea ce Dumneavoastră nu sunteți nici acum și nici nu cred că veți fi vreodată. De ce? Pentru că ne tratați cu o superioritate soră cu indiferența, mergând până într-acolo încât a ne considera pe toți niște bătuți de soartă pentru că am ales nobila profesie de dascăl!

Cred că dumneavoastră ar trebui să știți cel mai bine care este condiția profesorului din România și sunt de părere că, dacă nu aveți posibilitatea de a ajuta, ați putea măcar să nu mai puneți sare pe rănile celor care, din umilul salariu de educator, n-au reușit nici măcar să-și achite chiria pe luna trecută la garsoniera de 18 metri pătrați.

În al doilea rând, aș vrea să subliniez că EU NU SUNT UN GHINIONIST. Mă consider chiar un român NOROCOS, care a avut șansa de îmbrăca o „haină” nobilă, cea de profesor, chiar dacă ea nu mi-a adus până acum șase case, așa cum a făcut în cazul Dumneavoastră. Sunt norocos că m-am născut într-o țară frumoasă, cu oameni și buni, și răi, ai căror copii – educați în școlile românești – au dus mai departe, în lume, renumele țării noastre.

Asemenea colegilor mei, sunt norocos că mi s-a acordat responsabilitatea de a avea grijă de sufletele și mințile copiilor dumneavoastră, chiar dacă statul român îmi oferă, în schimb, o sumă care, probabil, dumneavoastră nu v-ar ajunge nici măcar să plătiți întreținerea pentru una dintre cele șase proprietăți.

Nu, eu nu am avut ghinion pentru că nu mi-am putut cumpăra, din salariu, mai mult de o mașină la mâna a doua – și aceea, cu destul efort. Nici pentru că nu am făcut meditații cu elevii, preferând să îi „meditez” în timpul orei de curs, așa cum m-au învățat școala și bunul simț.

În final, aș vrea să vă spun că, dacă există în România vreun profesor ghinionist, acela sunteți DUMNEAVOASTRĂ, domnule Iohannis!

Din respect, vreau să vă urez succes în campania electorală, însă aș vrea să știți, totodată, că pe votul meu nu vă puteți baza. Nu știu cât contează acest aspect pentru Domnia Voastră, însă pentru mine, refuzul de a alege un om care mă consideră ghinionist doar pentru că nu mă scald în bani și case, este suprema răsplată.

Cu stimă,
Cosmin ȘONTICĂ”, se arată în scrisoarea profesorului către Klaus Iohannis.

18 comentarii la “Scrisoarea unui profesor către Iohannis, după declarația umilitoare a prezidențiabilului

 1. Felicitari domnule profesor. Cred ca marea majoritate a profesorilor din tara va dau dreptate si sigur Iohannis a pierdut sustinerea dumneavoastra.

 2. respectele mele domnule Cosmin Sontica! si parintii mei sunt tot profesori si chiar daca pe ei nu i-a afectat declaratia dumneavoastra decat pe moment, eu inca sunt socata de ce a putut sa declare acest om.. dar ce te poti astepta de la un strain care nu stie macar care este salariul minim pe econoie la noi in tara!

   1. Si normal ca nu il va alege pe Iohannis, daca e din PSD, si e normal ca un cadru didactic sa fie marioneta unui partid?La noi in judet toti dIrectori din PNL, au trecut la PSD…RUSINE CA NU AU STABILITATE

 3. Mai sustinatori ai lui Iohannis, nu va imbatati cu apa rece. Ceea ce spune profesorul este adevarul. Va ascundeti ca strutul capul in nisip si ne aratati dosul dizgratios.Cititi ce scrie profesorul si spuneti-mi unde minte, care din afirmatiile lui sunt mincinoase si abia apoi acuzati-l ca e membru PSD. Ce relevanta are asta? E relevant ADEVARUL spuselor lui si e pacat daca sunt profesori portocalii care gandesc altfel. Nu poti fi profesor roman si sa nu fii indignat de comportamentul lui Iohannis fata de colegii lui de breasla, indifefernt de aparteneta politica.

 4. Si eu pot sa postez verzi si uscate despre oricine…parerea fieacruia se formeaza pe baza experientei
  personale si profesionale.Din momentul acordarii traseismului politic nimic nu mai e stabil…eu zic ca trebuie sa meditam ,sa ne gandim ce e mai bine pentru tara noastra pentru toate categoriile de oameni si varsta..nu numai pensionari sau cadre didactice ori medicale…indiferent de meserie toti meritam un trai mai bun…..iar aspectul acesta este posibil doar printr-o schimbare!schimarea in bine!
  Ne place o ROMANIE A LUCRULUI BINE FACUT! Nu cred ca e cineva care sa nu fie de acord cu mine.
  Nu spun cu cine sa votati ca asta e alegerea fiercaruia,dar eu zic sa incercam sa mai schimbam culoarea politica sa vedem cum e….mai rau de atat nu cred ca se poate……;CA SA NU mai zic de mentalitatea romaneasca care am vazut cum funtioneaza…si aici ma refer la cei alesi tot de noi..

 5. Cosmin Sotinca ! Am o intrebare pentru un profesor ROMAN . Ai pus mina pe o mistrie in viata ta ? Ai pus faianta sau gresie ? sau asta nu se ridica la nivelul tau de PROFESOR ROMAN .

 6. mie sincer, ca profesor, mi-ar fi rusine sa stau linga un coleg de breasla care ar vota cu Ponta. Sa-l lasam pe Johannis in pace, el macar are cu ce se lauda, are un oras care arata superb, a demonstrat ca poate face ceva (motiv pt care are votul meu), insa sa mergi pe mina lui Ponta mi se pare o jignire. Un om care nu a facut nimic, se lauda cu o experienta de 5 ani ca procuror (asta e similar cu stagiatura), in rest politica si iar politica (si stim cu totii ce inseamna asta). Dar daca mai adaugi si faza cu PLAGIATUL, asta e deja bataie de joc. Sa fii profesor si sa votezi un HOT, caci asta e un plagiator! Trecem peste toate minciunile pe care le debiteaza zilnic, una zice azi, alta maine, una zice la Washington, alta la Bucuresti! Nu pot vota asa ceva si am pretentia ca, in calitate de profesor, am suficient spirit critic sa vad cum stau in realitate lucrurile. Nu zic sa-l votati pe neamt, insa nu pot vota cu un reprezentant al coruptiei si hotiei! Punct!

 7. Dacă nu susţii un candidat,e normal să cauţi nod în papură. Sunt de acord că acei profesori care nu si-au putut lua o casă au avut ghinion. Cred că noi la 26-28 de ani nu prea avem de unde să ştim că în 99 casele erau mai ieftine,salariile mai mari…şi-n plus mai cred ca domnul candidat avea cunoştinţe ce au plecat din ţară şi au vrut să lase casa unui sas care va avea grija de ea. Şi pe mine nici nu mă supără,nici nu mă încălzeşte câte case are x sau y. Mă leagă de lumea asta lucrurile morale pe care le primesc şi cred că Sibiul sub conducerea lui Iohannis a primit tot felul de activităţi culturale care ne-au încântat sufletul…plus estetizarea oraşului…dacă e să vorbim de altceva decât lucruri materiale. Sibiul s-a ridicat mult fata de alte oraşe din ţară,a crescut odată cu mine. Imi doresc să crească si România asemenea…şi domnul Iohannis va avea votul meu pt ca am văzut lucrurile bine făcute,atât câte sunt,lucruri pe care la alţii nu le-am văzut deşi au avut si ei şansele lor. Oamenii nu se cumpără,se câştigă,aşa cum noi ne câştigăm respectul la catedră prin ceea ce picuram în sufletul fiecarui elev în parte.

 8. Ce va stresati de casele lui Iohannis ce are omul asta fata de banditi care ne conduc e praf in ochi,ce ziceti de companile lui aia de la conducere de tara vanduta de viitorul copiilor nostri de minele de aur de gaze naturale ,voi astiace faceti comentari de genul puteti gandi la scara mare si cu pespectiva ,voi chiar nu vedeti doar 6 case ,utativa ca suntem jefuti pe fata si pe urma comentati….!!

 9. Domnule profesor Cosmin Șontică,
  Scrisoarea dvs adresată acestui impostor ”profesor” Klauss Johanis -care nu stie nici sa vorbescă românește -, m-a bucurat din două motive: pentru că sunteți tânăr și aveți curajul să spuneți adevărul unui așa zis ”om politic”, si pentru că vă iubiți meseria de dascăl așa cum prea puțini o iubesc. Sunt cu foarte mulți ani mai bătrână ca dvs. , am trăit vremuri grele dar am reusit sa formez o adevarata scoala in specialitatea mea – istorie – avand mijloace materiale foarte precare. Am trăit toata viata cu ”rate” fără de care n-aș fi avut acces nici măcar la o ”mașină la mâna a doua” ! Vă felicit din toată inima și aș vrea mult să vă cunosc. Nu știu cum s-ar putea face acest lucru. Curaj, mergeți mai departe pe acest drum, eu sunt sigură că , cel puțin dvs, veți trăi într-o societate dreaptă care -și va recunoaște adevăratele valori. Cu cele mai bune gânduri, Prof. univ.dr. Georgeta Niculescu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *