Skip to content
Politică

Răsturnare de situație în Franța. Macron, ținta unui atac masiv

Emmanuel Macron a fost ţinta unui atac informatic masiv, aproape 9 GB de emailuri  şi alte informaţii esenţiale despre campanie ar fi fost publicate pe  Pastebin.

O colecție destul mare de documente despre Emmanuel Macron și campania sa a apărut vineri seară online, cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale de duminică din Franța, în care candidatul centrist pleacă cu prima șansă în fața lui Marine Le Pen notează Reuters.

Oficialii campaniei lui Macron au afirmat  că printre documentele veridice, sustrase prin piratarea mailurilor de campanie, se află și informații false, menite să îl discrediteze pe candidat.

Informația a explodat în online chiar în momentul în care Franța a intrat în perioada de embargo informațional pe tema alegerilor, impus de legislația electorală, astfel că șansele de influențare a rezultatului scrutinului sunt mici.

Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron a denunțat vineri seară o „acțiune de piratare masivă și coordonată”, după difuzarea „pe rețele sociale” a unor „informații „interne” ca mesaje electronice sau „documente contabile”, scrie AFP, citat de realitatea.net

„Fișierele care circulă au fost obținute în urmă cu câteva săptămâni prin piratarea e-mailurilor personale și profesionale ale mai multor responsabili ai mișcării”, a precizat En Marche! într-un comunicat, adăugând că aceste documente sunt toate „legale”.

În același timp, oficialii campaniei au spus că printre documentele autentice, care circulă sub numele Macron Leaks, pe Internet au apărut informații false care caută să transmită ”îndoieli și dezinformare” printre cetățeni.

Aproape  9 giga de date au fost postați online de un user numit EMLEAKS pe Pastebin, un site de file-sharing care permite upload-uri anonime. E neclar cine este responsabil de piratarea conturilor de mail sau câte dintre documentele publicate sunt reale.

Vineri seară, pe diverse forumuri și rețele sociale se discuta printre altele despreeventuale  documente care ar dezvălui un cont deținut de Macron într-un paradis fiscal, un zvon care apăruse deja în dezbatere cu două zile înainte.

Un oficial al Ministerului de Interne francez a refuzat să ofere Reuters o reacție pe tema cazului, invocând legislația care interzice comentariile ce ar putea influența alegerile – embargo-ul intrând în vigoare vineri la ora 22.00.

Situația aduce aminte sitiuația din SUA, unde Hillary Clinton a fost ținta unor dezvăluiri făcute în urma unor scurgeri de documente din camania sa.

Cazul Macron Leaks era discutat de altfel intens, vineri seară, pe forumurile pro-Trump și pro-Le Pen de pe site-urile 4chan și Reddit, unde utilizatorii căutau metode de diseminare rapidă a informațiilor.

Față de situația din SUA există însă o diferență semnificativă. În cazul Franței, scurgerile de documente vin cu doar o zi înaintea alegerilor și într-un moment în care Emmanuel Macron se află într-o creștere în sodajele de opinie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *