Skip to content
Alegeri Politică

Răsturnare de situație la europarlamentare! La o prezență de peste 34%, PNL va lua cu 126.000 de voturi mai mult decât PSD

Inquam Photos / Octav Ganea

Reputata publicație Politico Europe a lansat o secțiune specială care monitorizează evoluția intenției de vot la europarlamentare în toate statele membre UE, datele fiind actualizate constant.

Astfel, informațiile din 24 aprilie privind România arată o creștere solidă a PNL în comparație cu alegerile europarlamentare din 2014, de la 15% la 26,23% în 2019, liberalii trecând în fața principalului rival, PSD, care ar obține doar 23,96%.

Mai mult, Politico Europe estimează că, dacă prezența la vot va fi de 32,44%, așa cum este preconizată acum în sondajele naționale, PNL va depăși PSD cu 126.271 de voturi.

Ziariștii de la politico.eu mizează, însă, pe un absenteism masiv la urne: aproximativ 6,3 milioane de votanți din totalul de 18,9 milioane de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019.

Numele viitorilor europarlamentari

Dacă rezultatele sondajelor prezentate de Politico Europe se vor confirma la alegerile din 26 mai, PNL și PSD ar urmă să obțină cel puțin 8 mandate de europarlamentar, posibil 9 pentru partidul care va trece de 25%.

De asemenea, Alianța USR – PLUS ar câștiga 7 mandate, ALDE și Pro România câte 4, iar UDMR și PMP s-ar situa sub prag, cu 4,99% și 4,88%.

În concluzie, de la liberali ar ajunge foarte probabil în Parlamentul European Rareș Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă și posibil Cristian Bușoi.

La PSD, cele mai multe șanse le au, în această ordine, Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoş Benea și posibil Victor Negrescu.

De la USR-PLUS vor ajunge în PE Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pâslaru, Clotilde Armand, Ioan Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță și Vlad Botoș.

Potrivit sondajelor, ALDE va avea patru europarlamentari, Norica Nicolai, Daniel Barbu, Renate Weber, Ovidiu Silaghi, la fel ca Pro România, care va fi reprezentat în PE de Victor Ponta, Corina Crețu, Mihai Tudose și Iurie Leancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *