Skip to content
" "
Alegeri locale 2020

Răsturnare de situaţie! Proiect de lege, în Parlament, pentru amânarea alegerilor locale din 27 septembrie

rtv.net

Deputatul Marian Cucşa a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care prevede amânarea alegerilor locale care ar urma să aibă loc pe 27 septembrie. Parlamentarul motivează că, în contextul creşterii cazurilor de coronavirus, desfăşurarea localelor la această dată pare „o iresponsabilitate”.

Se amână dat desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 stabilită în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru: Consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti; Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti; Consiliul General al Municipiului Bucureşti; Primarul general al municipiului Bucureşti; Consiliile judeţene; Preşedinţii consiliilor judeţene”, arată proiectul de lege înregistrat luni la Camera Deputaţilor.

Potrivit documentului, „alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale stabilite pentru 27 septembrie 2020, se vor desfăşura la o dată stabilită ulterior”.

În expunerea de motive a iniţiative legislative, Marian Cucşa aminteşte de datele din nota de fundamentare a hotărârii Guvernului prin care a fost prelungită starea de alertă pentru încă 30 de zile, potrivit căreia ar putea să ajungem în luna august la 1.600 de cazuri noi pe zi de coronavirus.

Prevederile propuse de prezenta iniţiativă pentru alegerile locale programate a se fesfăşura la data de 27 septembrie 2020, vin în contextul actualei stări determinate de pandemia de coronavirus şi au în vedere în primul rând siguranţa şi sănătatea cetăţenilor. Datele oficiale pe care guvernul şi-a fundamentat prelungirea stării de alertă indică 1.600 cazuri noi pe zi în luna august şi o creştere exponenţială a cazurilor noi de coronavirus în perioada următoare. În acest scenariu pare o iresponsabilitate să se organizeze alegeri locale în 27 septembrie 2020”, indică fostul deputat ALDE, în expunerea de motive a proiectului.

El precizează că în această perioadă, în plină ascensiune a cazurilor de COVID, nu se pot desfăşura activităţile specifice campaniei electorale: „În plină ascensiune a cazurilor de coronavirus, partidele politice se pregătesc de campanie electorală şi strângere de semnături pentru susţinerea candidaţilor. Devine tot mai evident că în această situaţie de criză nu se pot desfăşura activităţi specifice campaniei electorale şi că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic”.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaţilor, prim for sesizat, decizional pe iniţiativa legislativă fiind Senatului. News.ro aminteşte că sesiunea extraordinară a fost prelungită pentru ambele Camere ale Parlamentului până pe 31 iulie.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *