Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează news.ro.
În martie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,03%, după ce a crescut la 3,83% în februarie şi la 3,32% în ianuarie.
În aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,98%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,66%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 3,83%.
Miniștrii USRPLUS fug de responsabilități în pandemie. Ministerele, împărțite în urma unor înțelegeri secrete
Cabinetul Cîțu, bilanț la 30 de zile de la preluarea mandatului. Marile probleme ale guvernanților
Un an pierdut pentru educația din România! Victor Negrescu (PSD): Tot ce s-a făcut a fost eronat
Ministerul Sănătăţii: Nouă dintre cei zece contacţi ai unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină de coronavirus, depistaţi pozitiv la testul RT-PCR
Raed Arafat tranşează lucrurile privind eficacitatea măştilor de protecţie în pandemie
Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (32,33%), alte legume şi conserve de legume (23,61%) şi citrice (13,09%).
În aprilie, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 5,56%.
La începutul lui aprilie, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata anuală a inflaţiei a crescut peste valoarea previzionată, iar incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei sunt legate de conduita politicii fiscale.
România a înregistrat, în martie, o rată anuală a inflaţiei de 4,2%, cea mai mare din Uniunea Europeană (UE) şi de trei ori mai mare decât media zonei euro (1,4%), potrivit datelor anunţate, recent, de Eurostat.