Skip to content
Educație

Rata de analfabetism funcțional a crescut de la 38% la 41% în doar 3 ani. Sorin Cîmpeanu: Lucrurile sunt mai mult decât îngrijorătoare

Inquam Photos/Octav Ganea

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit, joi, despre rata de abandon școlar, ponderea absolvenților de învățământ superior și rezultatele PISA din România, în comparație cu media UE. Cîmpeanu a catalogat situația ca fiind îngrijorătoare. Joi, Comitetul interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată” s-a reunit într-o primă ședință.

„Am prezentat obiectivele pe care trebuie să le îndeplinim prin ”România Educată”. Lucrurile nu sunt îmbucurătoare din perspectiva abandonului școlar, a părăsirii timpurii a școlii.

Ținta asumată de România a fost de 11,3% pentru anul 2020, realizându-se 15,6& în condițiile în care media UE asumată a fost de 10%, iar realizată a fost de 10.1%.

Ponderea absolvenților de învățământ superior: România și-a propus 26,7% ca țintă corectată față de ținta sumată de UE de 40%. De la 26,7%, România a realizat 26,4%. În condițiile în care UE media e de 40,9% absolvenți de învățământ superior.

Din perspectiva educației timpurii, stăm ceva mai bine. Suntem la 82%, în condițiile în care UE e la 95,3%. Educația timpurie e un capitol foarte important asumat inclusiv la nivelul proiectului ”România Educată”.

Din perspectiva rezultatelor PISA, știți foarte bine că lucrurile sunt mai mult decât îngrijorătoare. Pe partea de citire, România a realizat, în 2015, 38,7% rată de analfabetism funcțional definitivă ca atare, iar în 2018 a crescut la 40,8%. La matematică, de la 39,9% a crescut la 46,6%, la științe a crescut de la 38,5% la 43,9%. Deci în perioada 2015 – 2918, din perspectiva testelor PISA, sistemul de învățământ s-a deteriorat. Media UE e de 22% la citire, adică jumătate, 22,9% la matematică, mai puțin de jumătate, și 22,3% la științe, iar jumătate”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *