Skip to content
Economie

Rate mai mari pentru românii cu credite ipotecare. Avertismentul specialiștilor: Ne așteptăm ca BNR să crească din nou dobânda cheie

facebook

Inflația a determinat Banca Națională a României să mărească dobânda cheie de la 1,25 la 1,5, la începutul lui octombrie. Decizia s-a văzut imediat în indicele ROBOR și, implicit, în ratele la creditele pentru case care au crescut, în unele cazuri, cu peste 100 de lei pe la o lună la alta.

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut în ultima lună cu 37,5%, de la 1.60 pe 14 septembrie, la 2.20 pe 18 octombrie. Creșterea este similară și la indicele ROBOR la 6 luni, de la 1.74 la 1.23 pentru aceleași date. Cei doi indicatori au fost cei mai utilizați la calcularea ratelor pentru creditele imobiliare în ultimul deceniu.

Ioana S. a luat un credit imobiliar în urmă cu șase ani pentru cumpărarea unui apartament. După ce s-a consultat cu un broker, a ajuns la concluzia că cea mai bună variantă este un credit în lei pentru că așa primea salariul. Valoarea împrumutului a fost de 354.000 de lei, durata – 24 de ani, iar dobânda era variabilă – ROBOR la 3 luni plus marja băncii de 2,4%.

Inflația a ajuns la 6,3% în septembrie, față de o țintă de 3% la final de an.

Rata Ioanei este calculată o dată la trei luni, în funcție de ziua în care a primit creditul. Ultima rată plătită de Ioana este de 1903 lei, la un ROBOR de 1,6.

Am văzut deja cum au crescut prețurile la alimente și mă așteptam să crească și rata pentru casă, așa că am contactat deja un broker să-mi spună exact la ce să mă aștept. E adevărat că și banca mea are un sistem de previziune pentru ratele viitoare, dar nu am mare încredere în el. Am aflat că voi plăti în jur de 2020 de lei, adică cu mai mult de 100 de lei în plus”, povestește Ioana S. pentru Europa Liberă

ROBOR va mai crește

Specialiștii spun că tendința de creștere a ROBOR se va menține și în următoarele luni pentru că banca centrală va încerca în continuare să contracareze

Noi ne așteptăm ca BNR să crească din nou dobânda cheie în ședința din noiembrie, nu știm dacă cu 0.25 sau chiar cu 0.5, urmând ca la începutul anului viitor să mai vedem câteva creșteri de dobânzi, noi așteptăm o creștere pâna la 3,50 a dobânzii de politică monetară, la jumătatea anului viitor”, a declarat Ionuț Dumitru pentru Europa Liberă.

Problemă creșterii dobânzilor nu este doar în România, ci este peste tot în lume”, precizează Dragoș Cabat. „Au fost dobânzi negative acum au crescut, dar sunt sub inflație.”

Consultantul spune că, atâta vreme cât băncile se împrumută la banca centrală, Robor va sta undeva în apropierea dobânzii cheie.

„E adevărat că băncile pot ajunge la limita la care se pot împrumuta și este posibil ca spre sfârșitul anului să vedem o creștere mai mare a ROBOR. Dacă inflația ajunge spre 8, Roborul ajunge spre 3-4„, adaugă acesta.

Articolul integral AICI.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *