Românii cu credite cu rata curentă variabilă în funcție de ROBOR vor beneficia de o scădere a plăților lunare la actualizarea de la 1 ianuarie. Cei cu credite ajustate în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) mai au de așteptat până la 1 aprilie pentru a vedea o scădere a dobânzilor. Ratele lunare cu adevărat mai mici vor veni însă abia după ce banca centrală va reduce dobânda cheie.
Excedentul record de lichiditate din sectorul bancar aduce o relaxare suplimentară a referințelor la credite, deși banca centrală nu a umblat încă la dobânda de politică monetară. Atât media ROBOR la 3 luni, cât și cea a dobânzilor interbancare (la care băncile se împrumută între ele) au scăzut în trimestrul al patrulea din 2023, arată calculele Profit.ro, pe baza datelor de la Banca Națională a României. Dar, ca urmare a modului în care se calculează și aplică IRCC, românii cu credite legate de acest indicator vor vedea scăderea dobânzilor abia din aprilie.
De astăzi urmează să se aplice valoarea IRCC calculată pe baza datelor din august-octombrie, care este de 5,97% (aproape egală cu cea anterioară de 5,96%), astfel că ratele vor rămâne practic pe loc. De la 1 aprilie 2024, valoarea IRCC aplicată în contracte, calculată pe baza datelor din octombrie-decembrie, urmează să scadă la 5,79%, cel mai redus nivel de după trimestrul al doilea din 2022.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News