Skip to content
Economie Societate

Ratingul României, revizuit în jos din cauza deficitelor provocate de creşterea pensiilor şi salariilor

" "

S&P Global Ratings și-a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, anunță agenția de rating precizând că menține ratingul creditului suveran în monedă străină și pe termen scurt la „BBB- / A-3”. Această decizie, va duce la împrumuturi mai scumpe pentru stat. În următorii doi ani, agenția ar putea să scadă ratingul dacă nu se iau măsuri.

„Revizuirea perspectivei reflectă riscuri în creștere în ceea ce privește stabilitatea economică și fiscală a României, în cazul în care factorii de decizie vor stabiliza și consolida poziția bugetară, inclusiv din planurile de a implementa creșteri suplimentare de pensii începând cu anul viitor”, se arată în document.

" "
" "

Agenția atrage atenția că ar putea scădea ratingul României în următoarele 24 de luni dacă:

– Dezechilibrele externe și fiscale continuă să se deterioreze și persistă mai mult decât am anticipat, cu absența consolidării fiscale rezultând dintr-o datorie publică și externă mai mare decât previziunile noastre.

– Lipsa sincronizării politicilor economice duce la o supraextensie a salariilor reale și creșterea votalității cursului de schimb, cu potențiale repercusiuni asupra bilanțurilor din sectoarele public și privat.

„Considerăm că există motive de a pune sub semnul întrebării realismul țintelor bugetare revizuite în perioada 2020-2022. În primul rând, înțelegem că guvernul intenționează să păstreze creșterile de pensii prevăzute în legea pensiilor din iulie 2019, ceea ce duce la peste 3% din PIB în creșteri cumulate de cheltuieli cu pensiile în 2020-2022”, se arată în document, informează hotnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *