Skip to content
Internațional Știri

Război comercial SUA-China. Trump majorează taxele pentru importuri, Beijingul promite că va riposta

Noile tarife de 25% impuse de președintele Donald Trump asupra unor mărfuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari au intrat azi în vigoare, iar Beijing a avertizat că va riposta, scrie Reuters.

Ministerul Comerțului din China a declarat că „regretă profund” că americanii au luat această decizie, adăugând că vor fi necesare contramăsuri din partea statului chinez, fără să ofere detalii despre acestea, notează hotnews.ro.

În momentul de față, SUA și China se află în mijlocul unor negocieri, în încercarea de a salva un acord care ar putea pune capăt războiului comercial dintre cele două state.

Vicepremierul chinez Liu He, reprezentantul pentru Comerț Robert Lighthizer și secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin conduc negocierile.

Ministerul pentru Comerț al Chinei a declarat că negocierile continuă și că speră ca SUA să poată ajunge la un compromis cu statul chinez, să depună eforturi comune și să rezolve problemele apărute prin cooperare și consultare. Între timp, noile tarife de 25% au intrat în vigoare și mărfuri în valoare de 200 de miliarde de dolari vor fi afectate de acest tarif. Cel mai mare sector al importurilor afectat de creștere este cel al modemurilor pentru servicii de internet și al altor tipuri de dispozitive pentru transmiterea datelor.

Gary Shapiro, director executiv al Consumer Technology Association, a declarat că aceste tarife vor fi suportate de consumatorii și de afacerile americane, nu de statul chinez, așa cum susține Trump. „Industria noastră poate susține peste 18 milioane de joburi – dar creșterea tarifelor va di devastatoare„, a afirmat Shapiro.

Tarifele care deja există ridică costuri de aproximativ 1 miliard de dolari pe lună pentru sectorul tehnologic american. Acest lucru poate reprezenta viața sau moartea pentru o afacere mică, iar startup-urile nu pot absoarbe costurile adiționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *