Skip to content
Politică

RĂZBOI deschis ANI- Parlament. Demers de ultimă oră al inspectorilor de integritate

Prin intermediul unui comunicat de presă remis PSnews.ro, inspectorii ANI îi somează pe senatorii din Comisia Juridică să pună în aplicare decizia de incompatibilitate a senatorului liberal Akos Mora. În aceeași situație se află și membrii Comisie Juridice din Camera Deputaților, aceștia fiind somați ia act de starea de incompatibilitate a deputatului democrat liberalul Bucur Ștefan Stoica.

Prin intermediul unui comunicat de presă, ANI menționează că senatorii în cauză riscă amenzi și chiar plângeri penale penale. Potrivit celor de la ANI, ”neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiuneDe asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătorești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

”Agenția Națională de Integritate reiterează solicitarea adresată Senatului României și Camerei Deputaților, referitoare la aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a senatorului Mora Akos Daniel și a deputatului Stoica Ștefan Bucur, ca urmare a deciziilor nr. 6289/2013 și nr. 6734/2013, emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, cu consecința menținerii ca legale și temeinice a rapoartelor de evaluare emise de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora, precum și ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014, potrivit căreia: „prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 sunt constituționale în măsura în care sintagma „aceeași funcție” se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeași lege”.

Menționăm faptul că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, și anume, revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului”, transmit inspectorii de integritate.

”Menționăm faptul că neaplicarea deciziilor definitive și irevocabile emise de instanțele de judecată generează consecințe deosebit de grave și subminează încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și în statul de drept”, mai precizează prin intermediul unui comunicat de presă Agenția Națională de Integritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *