Război electronic în Europa: Avioanele civile raportează blocarea semnalului GPS

avion
Sursa foto: Bing Hui Yau on Unsplash

Avioanele care zboară deasupra regiunii baltice raportează un număr tot mai mare de bruiaje ale semnalului GPS sau semnale GPS false, iar Rusia este văzută ca fiind vinovată pentru activarea sistemelor de război electronic, scrie Politico.

Episoadele de întrerupere – cunoscute sub numele de bruiaj GPS – au loc în mod regulat de la începutul războiului din Ucraina în 2022. Perturparea semnalului pare să fie concentrată în jurul exclavei Kaliningrad din Rusia – o zonă militară cheie pentru Moscova.

„Rusia atacă în mod regulat aeronavele, pasagerii și teritoriul suveran al țărilor NATO”, a declarat Dana Goward, președintele Fundației pentru Reziliența Sistemului de Navigare, cu sediul în Statele Unite. „Este o adevărată amenințare”, a avertizat Goward.

„Există un caz de bruiaj accidental despre care știm, care aproape a dus la impactul unei aeronave de pasageri cu un munte”, a spus Goward, referindu-se la un caz raportat de NASA în 2019.

Agenția UE pentru Siguranța Aviației (EASA) analizează această problemă, dar până acum autoritățile de reglementare spun că problemele GPS nu reprezintă un pericol pentru zboruri.

Cazurile de interferență raportate de piloți „au crescut constant din ianuarie 2022”, a declarat Eurocontrol, Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene – care primește rapoarte de la piloți prin sistemul său voluntar de raportare a incidentelor.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: