Skip to content
Politică

Război fratricid în USRPLUS înainte de congres: ”Sunt doi candidați la președinția partidului și vedem că doar Barna e atacat. Cioloș, nu”

Inquam Photos / Raul Stef
" "

Contactat de PS News, analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu susține că petiția online pentru schimbarea conducerii USR, inițiată de membrii și simpatizanții partidului, este ”o acțiune împotriva lui Barna, într-un context de campanie internă” înainte de congresul partidului.

”Nu știu în ce măsură îl destabilizează sau nu (pe Dan Barna – n.r.), nu știu care este logica întregii operațiuni, dar e greu de apreciat. Au fost atacuri nenumărate, însă eu le pun în contextul atacurilor interne din partid. Nu trebuie să uitați că urmează un congres și, separat de congres, alegerea președintelui. Aici sunt doi candidați și observăm că unul singur este criticat și anume Dan Barna, celălalt copreședinte, Dacian Cioloș, nu este criticat, deci putem să considerăm, implicit, că este o campanie în favoarea lui Dacian Cioloș.

" "
" "

Acuzele nu sunt noi, există de mai multă vreme, și nu au legătură cu campania și cu promisiunile de campanie, ele există dinainte și anume înlăturarea opozanților. Am văzut că unii dintre ei nu s-au regăsit pe listele electorale, n-au fost sprijiniți pentru ocuparea unor poziții publice și, în general, vedem aici o confruntare între vechile platforme civice și platforma oamenilor de afaceri.

În jurul lui Barna s-a conturat mai degrabă o susținere din partea grupurilor de afaceri, micii întreprinzători. Inițial, în 2016, existau două surse, pe de-o parte platforme civice, adică reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, și pe de altă parte grupuri de afaceri nemulțumite de politica partidelor tradiționale. Mai ales după plecare lui Nicușor Dan, platformele civice au intrat în criză, ele nu aveau o unitate ideologică, unele erau mai degrabă de stânga, altele erau mai degrabă de centru-dreapta cu tendințe liberale, așa că încetul cu încetul, și aici discutăm de 2017-2018, conducerea USR din jurul lui Dan Barna se va baza pe grupul oamenilor de afaceri care rămâne ceva mai coerent și mai bine organizat. Bazându-mă pe intuiție mai mult decât pe date, cred că cei nemulțumiți sunt în general cei din zona platformelor civice care avea evident alte așteptări decât ceea ce s-a întâmplat”, spune analistul.

De asemenea, Pîrvulescu spune că în acest moment este greu de anticipat dacă din cauza petiției vor exista repercusiuni asupra lui Dan Barna.

„Dacă mă întrebați dacă va avea sau nu va avea implicații asupra alegerilor din partid mi-e greu să spun, dar cu siguranță nu apare întâmplător în contextul acesta și încearcă să îl delegitimizeze pe Barna.

Nu cred că este strategia concurenților, adică strategia lui Cioloș. Cred mai degrabă că este o nemulțumire care a crescut foarte mult în rândul celor care vin din platformele civice. Cei care au fost acuzați în general că sunt neomarxiști ș.a.m.d, adică cei care aveau o orientare mult mai socială decât ceilalți, pentru că din acest punct de vedere USR a devenit un partid neoliberal”, conchide Cristian Pîrvulescu.

Membrii și simpatizanții USRPLUS au inițiat o petiție oniline, publicată pe platforma campaniamea.declic.ro.

Noi, membrii și simpatizanții Uniunii Salvați România, cerem ca liderii acestui partid să livreze ceea ce au promis în spațiul public”, se arată în petiție.

1 comentariu la “Război fratricid în USRPLUS înainte de congres: ”Sunt doi candidați la președinția partidului și vedem că doar Barna e atacat. Cioloș, nu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *